Dai un ban, dar stai mai sus

1

SUV-urile și crossoverele, indiferent de segment sau de gabarit, au acaparat atenția publicului, așa cum nu a mai reușit să o facă niciun alt tip de automobil până astăzi. Mai mari și mai grele decât mașinile obișnuite, acestea consumă inevitabil mai mult. Cu cât? Aflați din analiza noastră.

V iața este din ce în ce mai grea pentru proiectanții marilor case auto. Pe de o parte, ei trebuie să „danseze” așa cum le cântă departamentele de marketing și clienții, aflați în căutarea unor mașini mai înalte și mai impunătoare: MPV-urile din anii 90, urmate de SUV-urile din zilele noastre. Pe de altă parte, însă, emisiile de CO2 trebuie să scadă, iar și iar, bineînțeles, nu fără ca cifrele de consum să urmeze același curs firesc. Iar pentru a face lucrurile și mai complicate, fizica spune că am- plificarea masei la gol și a coeficientului frontal de rezistență la înaintare se traduce printr-un nivel deloc avantajos de energie necesară pentru a pune în mișcare mașina. Cu alte cuvinte, înzestrate cu același bagaj de resurse tehnice, noile SUV-uri nu se vor putea niciodată lăuda cu cifre de consum la fel de bune precum cele ale modelelor în două sau trei volume din gama convențională. Ce descoperire, veți spune. Nu era nevoie de un master în inginerie pentru a înțelege că o mașină mare și grea consumă mai mult decât una mai mică și mai ușoară. Corect. Însă, care este magnitutidinea reală a diferenței de eficiență?

2

Este tardiv să mai privim la cifrele oficiale obținute în laborator, conform unor reguli trasate în anii 70, ciclurile de testare folosite și condițiile de trafic mimate nemaifiind de mult reprezentative pentru traficul de astăzi. Am decis, așadar, să punem noi înșine sub lupă diferențele reale de consum dintre SUV-uri și mașinile obișnuite. Am folosit propria metodologie de testare, repetitivă, ce reproduce fidel condițiile de rulare în regim de autostradă, drum național sau trafic urban, ciclu apropiat de cel promovat recent și de Uniunea Europeană și intitulat Rde (Real drive emissions) – vezi caseta de la pagina 71. Câțiva factori esențiali Analizând testele de consum semnate în ultimii doi ani de Quattroruote, am identificat opt comparative directe între modele ale aceluiași brand, cu particularități omogene în ceea ce privește segmentul sau motorizarea. O singură diferență era de fiecare dată semnificativă, cea referitoare la tipul caroseriei: SUV/MPV versus hatchback/sedan. Pe scurt, meciul tradițional dintre modelele convenționale și cele privilegiate, „înalte”. Valorile de consum relevate sunt calculate în funcție de cei doi factori definitorii pentru rezistența aerodinamică afișată de fiecare mașină: suprafața frontală, măsurată în metri pătrați, respectiv coeficientul aerodinamic al caroseriei (Cx).

Dacă primul depinde de dimensiunile autoturismului și este, invariabil, mai generos în cazul SUV-urilor decât în cel al berlinelor, al doilea este influențat doar de forma mașinii, diferențele nefiind mereu la fel de semnificative. Un alt detaliu esențial este masa la gol reală, măsurată pentru fiecare dintre modelele testate. Aerodinamica și masa pot avea un impact diferit asupra consumului. La viteză constantă, rezistența la înaintare opusă de automobil este suma rezistenței aerodinamice (ce depinde de viteza la pătrat), a celei afișate de anvelope și a celei mecanice (pierderile transmisiei pot fi ignorate). Pe scurt, indiferent de condiții, aerodinamica are un rol esențial. În oraș, viteza de deplasare va fi mai mică, aici intrând în schimb în scenă accelerările și decelerările succesive. Diferența este trasată în primul rând de masă, forța aplicată mașinii fiind direct proporțională cu masa și accelerația. Deși ceva mai timid, aerodinamica revine și ea în discuție, în contextul influenței pe care aceasta o poate avea asupra eficienței, ținând cont de demultiplicarea diferită a transmisiilor prezente pe mașini cu mecanică asemănătoare, dar formă diferită (vezi caseta). În urma testelor noastre, verdictul este fără echivoc: SUV-urile consumă cu până la 28% mai mult decât modelele clasice.

Adaugati comentariu