Fiat 124 Spider, roadster italian cu suflet nipon

Fiat a prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles primul roadster cu transmisie spate al mărcii din ultimii 50 ani. Poate sună bizar, însă, Fiat 124 Spider nu a mai avut niciun predecesor direct în era modernă.

Dacă planşa de bord vi se pare familiară, nu vă înşelaţi. Fiat 124 Spider este fratele italian al noii Mazda MX-5 sau, în esenţă, o versiune uşor modificată stilistic a roadster-ului nipon.

Iniţial, 124 Spider trebuia să vadă lumina zilei sub sigla Alfa, însă, însuşi Sergio Marchionne, patriarhul grupului Fiat-Chrysler a decis să schimbe macazul în ultima clipă şi să producă noul model sub brandul Fiat.

fiat-124-spider-1

Deşi este un MX-5 uşor recarosat, cu interior identic, Fiat 124 Spider nu duce lipsă de accente cu iz latin. Designul exterior este diferit, doar proporţiile similare trădând legătura de rudenie dintre dele două modele. Motorul este şi el 100% italian, Fiat luând hotărârea de a renunţa la serviciile unităţii aspirate SkyActiv semnată de Mazda în favoarea unui turbo de 1,4 litri şi 140 CP/240 Nm preluat din propria bancă de organe. Din ofertă fac parte o cutie manuală şi una automată, ambele cu şase trepte.

Pentru a marca debutul noului model pe piaţa din Europa, Fiat va pune, iniţial, la dispoziţia clienţilor de pe Bătrânul Continent o ediţie limitată la numai 124 exemplare. Intitulată Annyversary, aceasta este un omagiu adus roadsterului omonim din anii 60 şi vine la pachet cu nuanţa exterioară exclusivă Rosso Passione şi tapiţerie din piele de culoare neagră.

Noul Fiat 124 Spider va ajunge în showroom-urile mărcii italiene vara viitoare, însă, preţurile exact nu au fost deocamdată date publicităţii.

fiat-124-spider-4

Adaugati comentariu