Google Car, maşina autonomă, trasă pe dreapta de poliţie

Google Car, prototipul mașinii 100% autonome revoluționare, fără volan și pedale de frână sau accelerație, a fost trasă pe dreapta de poliţia americană. Motivul? Viteza prea mică de deplasare.

Maşina autonomă Google Car are două locuri și un motor electric ce oferă o autonomie estimată la 160 km. Viteza maximă este limitată la 40 km/h, pentru a limita riscul unor accidentări, prototipul fiind testat exclusiv în mediul urban.

Din acest an, mica flotă de mașini Google şi-a început periplul prin traficul din statele americane California, Nevada și Florida, singurele din SUA care permit, în prezent, circulația mașinilor 100% autonome pe drumurile publice, în prezența a doi șoferi de test.

Designul este unul neconvențional, în ton cu rolul de pionier tehnologic al companiei americane. Întreaga parte frontală, inclusiv parbrizul, este construită din materiale flexibile, ușor deformabile, menite să protejeze pietonii, și are un aspect vesel, ce imită parcă zâmbetul unei ființe umane.

Nu există pedale și nici volan, doar un simplu buton start&stop, în timp ce instrumentele de bord clasice au fost înlocuite cu un display pe care sunt afișate traseul curent sau timpul rămas până la destinație.

Mașina este echipată cu un arsenal de camere video și senzori ce îi permit să scaneze împrejurimile pe o rază de 200 metri și oferă o vedere la 360 de grade, unghiurile moarte fiind, practic, inexistente. Creierul electronic analizează întregul spectru de informații captate și reacționează în timp real la o multitudine de situații din traficul real, de la mașini sau bicicliști care schimbă banda de rulare, la pietoni neatenți sau blocaje de circulație. Inițial, traseele de testare vor include exclusiv zone cartografiate în prealabil și incluse în memoria mașinii.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top