O veche vorbă din bătrâni spune că degeaba ai putere, dacă nu poți s-o ”pui jos”. Italienii o ignoră și eliberează focul din Pagani Huayra BC pe gheața suedeză.

Ce rost are testarea celor 790 de cai pe gheață și zăpadă? Simplu: dacă hypercarul rămâne controlabil în condiții extreme, atunci în nicio altă situație nu va zbura de pe trasa ideală. Iar pentru a-l manevra în siguranță, sistemele de control al tracțiunii trebuie să dozeze cei 1100 Nm cu seringa, fără excese și fără rețineri. Este o linie fină, care trebuie menținută pentru maximum de performanță și minimum de risc. Acea linie asigură nivelul optim de adrenalină pe care proprietarul unui hypercar îl cumpără cu milioane grele de euro. Accelerația laterală care poate atinge 2G în condiții de uscat devine, practic, istorie.

Pagani Huayra BC

În plus, acest proprietar poate locui în Finlanda, în nordul Rusiei sau în oricare altă zonă albă. Și-atunci, cum să-l lași să sfârșească îngropat în nămeți? Pagani a luat în calcul toate variantele, a ”îmbrăcat” modelul special Huayra BC în haine pestrițe, ca să-l zărească mai bine în marea de alb și l-a trimis la joacă pe pista de gheață. Probabil ne-am aștepta ca bijuteria de 2.3 milioane de euro să se comporte pe gheață la fel de poetic precum un elefant în magazinul de porțelanuri. Ei bine, am greși. Să admirăm trasele pe care unul dintre cele 5 de exemplare de test le desenează pe pista Bosch din Arjeplog, Suedia.