România: 840 de stații de curent în 2016

Peugeot electric

Intrăm în rândul lumii: statul român pune la dispoziția primăriilor, instituțiilor publice și agenților economici 70 de milioane de lei pentru stații de curent pentru încărcarea mașinilor electrice.

Programul se numește ”Infrastructură de alimentare verde” și suportă 80% din prețul fiecărei stații de alimentare eligibilă pentru finanțare. Proiectele pot fi depuse timp de o lună, între 15 septembrie și 15 octombrie 2016, la sediul Administrației de Fonduri pentru Mediu (AFM).

Programul va continua și în anii urmărori, target-ul fiind de 6000 de puncte de alimentare până la sfârșitul deceniului. Pentru acest an, suma de 720 de milioane de lei va fi suficientă pentru construcția a 420 de stații de încărcare normală și tot atâtea de încărcare rapidă.

Primăriile, instituțiile publice și agenții economici, toate din orașele cu peste 50.000 de locuitori, precum și agenții economici cu sedii sau puncte de lucru în imediata apropiere a autostrăzilor, drumurilor europene sau naționale pot aplica la AFM, cerând finanțare de maximum 900.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro), dar nu mai mult de 80% din costurile proiectului.

Ford electric - stații de curent

 

Punctele de încărcare pot avea puteri de la 22 kW (curent alternativ), până la 50 kW curent continuu. Momentan, stații cu putere înaltă, de 55 kW, dețin doar Porsche România, BMW și sediul de pe Barbu Văcărescu (București) al magazinului Kaufland. O astfel de stație este capabilă să încarce cu curent 80% din baterie în numai 30 de minute. În cazul stațiilor de până la 22 kW, guvernul va deconta maximum 2.500 euro, în timp ce în cazul prizelor cu capacitate mare, suma poate ajunge la 35.000 euro.  Astfel, pentru suma maximă pusă la dispoziție de guvern, orice instituție poate instala maximum 4 prize cu încărcare rapidă și 24 cu încărcare normală.

Prizele pot fi instalate în locații precum parcări publice, parcări anexate puctelor de interes public (centre comerciale, aeroporturi, etc.), parcări cu acces direct la autostrăzi, drumuri naționale sau europene.

Sursa: Capital

 

Adaugati comentariu