Ați zice că în vremurile noastre, când tehnologiile de rulare autonomă și de interconectare sunt pe val, banalități precum eficiența luminilor nu mai creează vreo difererență între mașini. Ei bine, ați greși presupunând asta: conform ultimelor teste de siguranță, cele mai multe SUV-uri compacte pică testul eficienței luminilor!

S-au prins în horă 21 de SUV-uri compacte, deci aproape toată floarea cea vestită a segmentului. Dar degeaba: nici măcar unul n-a reușit să plece acasă cu calificativul ”bun”! La fel de îngrijorător este faptul că doar 4 (deci aproape un sfert) dintre ele au primit calificativul ”acceptabil”: Ford Escape, Hyundai Tucson, Mazda CX3 și Honda CR-V. Restul mulțimii s-a comportat lamentabil, limitându-se la o eficiență ”marginală” sau ”slabă”. Farurile cu cea mai bună eficiență din segment sunt cele ale modelului Mazda CX-3, în timp ce Honda HR-V încheie un pluton obscur.

 

Cum au fost testate? Specialiștii IIHS au montat aparatură specială de măsură în toate condițiile posibile ce pot fi întâlnite în trafic: linie dreaptă, viraj strâns la stânga și la dreapta, viraj larg la stânga și la dreapta. În plus, au fost măsurate și luminozitatea fazei scurte, fiind punctată și asistența la utilizarea fazei lungi. Deci nimic n-a fost lăsat în voia întâmplării, de la puterea fasciculului luminos și răspândirea sa pe șosea, la sistemele de asistare. Ei bine, nu mai puțin de 17 SUV-uri au prezentat o putere ”inacceptabilă” a luminii! Patru dintre modelele testate n-au primit calificativul ”acceptabil” doar din această cauză.

Rezultate testul eficienței luminilor

Ceea ce a surprins cu adevărat este că, în ciuda faptului că cele mai multe SUV-uri au prezentat tehnologii LED, Xenon sau lumini adaptive pe viraj, ele au punctat mai slab decât sedanurile de clasă medie din testele desfășurate anterior, care nu au beneficiat de prezența atâtor sisteme cu pretenții! Să fie asta încă o dovadă a faptului că, îngropându-ne în tehnologie, omitem lucrurile cu adevărat importante?

Sursa: AutoBlog