Viitorul Audi A8 va deveni prima mașină autonomă

Audi Prologue Avant

Nemții vor lansa următoarea generație Audi A8 în 2017. Așa cum cu toții ne așteptăm, viitorul model va aduce cu sine o tehnică de top. Ceea ce nu știam, însă, dar ni s-a sugerat acum, este că viitorul Audi A8 ar putea fi prima mașină autonomă lansată pe piață.

Cine trimite săgețile? Chiar oficialii Audi, care spun că funcția Traffic Jam Assist va fi complet autonomă. Aceasta va fi funcțională până la viteze de 60 km/h, în aglomerațiile de pe autostradă, controlând complet automat mașina, pentru prima dată în îndustrie. Astfel, șoferul este complet scos din schemă, nemaifiind nevoie nici măcar de atenția acestuia. În plus, și sistemul de parcare automată va fi funcțional fără prezența șoferului la volan, fiind controlat de către o aplicație pentru smartphone.

Ce înseamnă asta, practic? Sunt mai multe mașini care beneficiază deja de acest sistem automat de rulare în trafic congestionat pe autostradă, deci, tehnic, nu sunt prea multe noutăți aici. Importanța vine însă din faptul că Audi acceptă ca atenția șoferului să nu mai fie îndreptată către trafic, fapt care aruncă de la sine responsabilitatea unui accident în curtea companiei, disculpând șoferul. Iar dacă în cazul Tesla, unde sistemul Autopilot trebuie supravegheat de șofer, scandalul din urma accidentelor este cât casa, îmi imaginez ce s-ar putea întâmpla în cazul unui accident ”pe tura” sistemului complet autonom de la Audi. Sper doar că nemții înțeleg în ce ape tulburi vor începe să înoate.

Viitorul Audi A8 spion

Sistemul Traffic Jam Assist va transmite șoferului informații clare despre statusul mașinii, printr-un ecran dezvoltat împreună cu specialiști din domeniul aeronautic. Ei sunt cei mai în măsură să contribuie cu o expertiză solidă, dată de sistemele automate disponibile de zeci de ani în domeniul aviației, mai ales că unele dintre accidentele ce implicau avioane erau cauzate de piloții care nu știau în ce mod de zbor de află! Experiența pe care au dobândit-o în urma acestor accidente este crucială pentru Audi.

În cazul oricărei erori, sistemul va intra în regim de avarie și va opri în siguranță pe marginea drumului. Iar când spun erori, mă refer inclusiv la părăsirea scaunului șoferului sau la cazurile în care șoferul se simte rău. Pentru asta, viitorul Audi A8 va fi dotat cu o cameră ce va monitoriza habitaclul pe toată durata călătoriei. Adio intimitate!

Dacă sistemul își va dovedi eficiența și fiabilitatea, va fi utilizat și pe viitoarele generații A6, A7 și Q8.

Sursa: AutoCar

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top