10 curiozități despre permisul de conducere

Permisul de conducere a devenit o necesitate, pentru cei mai mulți dintre noi. Milioane de oameni dețin permis de conducere, acesta dovedind faptul că posesorul a trecut printr-o evaluare teoretică și practică, cunoaște legea, regulamentul şi ordonanţele referitoare la circulaţia automobilelor și este apt din punct de vedere fizic pentru a conduce un autovehicul.

Mai jos, 10 curiozități despre permisul de conducere:

  1. Karl Benz a fost primul posesor al unui permis de conducere.  Acesta nu era un permis de conducere în forma pe care o știm noi astăzi, ci un act care îi permitea să meargă cu automobilul proaspăt inventat pe străzile din Mannheim.Automobilul lui Karl Benz era zgomotos şi lăsa în urmă un miros neplăcut care îi deranja pe locuitorii orăşelului german şi, pentru a evita orice conflict, Karl Benz a făcut o cerere către Ducatul Baden şi a primit un document scris de mână care îi acorda permisiunea de a circula cu automobilul pe străzile oraşului.
  2. În anul 1903, Prusia a fost primul stat care a introdus obligativitatea permiselor de circulaţie pentru conducătorii de automobile.
  3. În 1910, Germania introducea obligativitatea permiselor de circulaţie la nivel naţional. Ulterior, statele europene au introdus treptat permisul de conducere obţinut în urma unui examen.
  4. Ultimul stat european care a făcut acest lucru a fost Belgia. Până în 1977, în Belgia primeai un permis de circulaţie fără obligativitatea unui examen.
  5. În ceea ce priveşte permisele de conducere din România, acestea au început să apară la începutul secolului trecut. În 1906 era publicat „Regulamentul Poliţie Rulajului şi circulaţiei pe căile publice„.Un an mai târziu, acest regulament era completat cu primele detalii cu privire la obligativitatea persoanelor care doresc să conducă autovehicule să posede brevetul de şofer, care se putea obţine în urma unui examen. Examinarea era efectuată de către Prefectura de Poliţie Bucureşti.

Vezi continuarea topului pe MissAuto

Adaugati comentariu