12 exemplare restaurate, „cadoul suprem” pentru aniversarea Jaguar E-Type

Jaguar sărbătorește 60 de ani de la prezentarea spectaculosului model E-Type prin 12 modele complet restaurate și modernizate.
Jaguar E-Type

Jaguar Classic a prezentat prima pereche de automobile E-Type 60 Collection și specificațiile complete ale celor 12 exemplare E-Type cu motoare de 3,8 litri restaurate cu măiestrie și modernizate pentru aniversarea celor 60 de ani de la introducerea emblematicei mașini sport.

Pe 15 martie 1961, modelul E-Type și-a făcut debutul mondial la Geneva, în Elveția. Reacția publicului la singurul vehicul disponibil pentru teste (un model coupé) a fost atât de puternică încât Jaguar a trimis de urgență, peste noapte, de la Coventry la Geneva un al doilea model E-Type, în varianta decapotabilă cu două locuri.

Șase decenii mai târziu, E-Type 60 Collection celebrează aceste două automobile legendare: varianta coupé „9600 HP” de culoare Opalescent Gunmetal Grey și varianta decapotabilă cu două locuri „77 RW” de culoare British Racing Green.

Cele 12 Jaguar E-Type vândute doar în perechi

Automobilele din E-Type 60 Collection sunt vândute perechi (un E-Type 60 Edition coupé și un E-Type 60 Edition decapotabil cu două locuri) și sunt vopsite în culorile exclusive Flat Out Grey și Drop Everything Green. Aceste culori sunt inspirate de cele originale din 1961 și nu vor mai fi folosite pentru niciun alt model Jaguar.

Automobilele dispun de o gamă întreagă de elemente de design unice pentru seria E-Type 60 concepute împreună cu Julian Thomson, director de design Jaguar. Printre elementele subtile de retehnologizare care îmbunătățesc functionalitatea și calitățile de drum se numără cutia de viteze manuală cu cinci trepte, sistemul de răcire îmbunătățit și sistemul multimedia și de navigație Jaguar, cu conectivitate la satelit și Bluetooth.

Elementul de identitate vizuală distinctiv al fiecărui vehicul special produs constă într-o gravură realizată de designerul King Nerd pe consola centrală, reamintind traseele parcurse de cele originare de la Coventry la Geneva. Fiecare dintre aceste opere de artă necesită 100 de ore de muncă și este realizată manual, în urma consultării cu proprietarul.

„La șaizeci de ani de la prezentarea modelului la Salonul Auto de la Geneva în 1961, talentata echipă Jaguar Classic lansează cadoul suprem pentru aniversarea E-Type: E-Type 60 Collection. Atenția acordată detaliilor demonstrează că acest proiect este unul de suflet pentru designerii, proiectanții, tehnicienii și partenerii noștri. Detaliile rafinate combinate cu funcționalitatea îmbunătățită oferă garanția că aceste exemplare din gama E-Type vor fi dorite și apreciate de proprietarii exigenți, timp de decenii de acum înainte, începând cu pelerinajul unic, de la Coventry la Geneva, pe care îl vor întreprinde șase clienți și invitații acestora în vara anului 2022”, a declarat Dan Pink, oficial Jaguar Classic.

Restaurate și rafinate de specialiștii de la Jaguar Classic din Coventry, automobilele E-Type 60 Collection îmbină calitatea ireproșabilă cu tehnologia excepțională. Cea mai importantă modernizare de natură mecanică constă în cutia de viteze manuală cu cinci trepte special concepută, cu roți dințate elicoidale și carcasa din aluminiu turnat ranforsat pentru fiabilitate și durabilitate sporite, precum și cu rapoarte scurte și cuplări line.

Motorul XK de 3,8 litri cu șase cilindri dezvoltă o putere de 265 CP și beneficiază de un radiator cu ventilator electric, în stilul autentic al modelului din 1961, de aprindere electronică pentru utilizare zilnică mai comodă, precum și de un sistem de evacuare a gazelor din oțel inoxidabil. Acest nou sistem de evacuare este identic ca dimensiuni cu cel standard, dar produce un zgomot ceva mai profund și asigură o longevitate sporită.
Elementul esențial de identitate vizuală constă într-o gravură unică realizată în metal de King Nerd, artist eminent și gravor de talie mondială. Johnny „King Nerd” Dowell a realizat pe consolele centrale din oțel inoxidabil ale celor 12 automobile, gravuri personalizate evocatoare pentru fiecare dintre cele două variante din E-Type 60 Collection.

Fiecare coupé cu interiorul finisat în piele de culoare Smooth Black are gravată pe consola centrală o hartă pe care sunt marcate reperele principale de pe traseul parcurs de Bob Berry, deasupra căreia se găsește schița modelului E-Type și cuvintele „Credeam că nu mai ajungi” („I thought you’d never get here”), amintind de reacția fondatorului Jaguar, Sir William Lyons, la sosirea lui Bob cu doar câteva minute înainte de momentul lansării.

La cele șase decapotabile cu două locuri care au interioare finisate în piele Suede Green, gravurile reprezintă traseul parcurs de Dewis când a adus mașina în Elveția în ultimul moment, având deasupra schița unui vehicul și un alt citat din Lyons, de această dată o instrucțiune dată lui Norman: „Lasă orice faci și adu aici mașina Etype decapotabilă” („Drop everything and bring the open top E-Type over”).

Pe lângă consola centrală, emblema capotei, cadranul tahometrului, bușonul rezervorului și plăcuța șasiului mașinile sunt decorate cu sigla aniversară E-Type 60 „1961-2021” creată de Jaguar Design. Volanul din lemn de mesteacăn deschis la culoare, cum aveau mașinile din 1961, este prevăzut cu un claxon placat cu aur de 24 de carate.

Fiecare automobil este livrat cu o husă personalizată E-Type 60, cu geantă pentru trusă de scule și cric, pentru a exemplifica atenția acordată detaliilor. În vara anului 2022, șase clienți și invitații acestora vor participa la pelerinajul E-Type: aceștia vor avea ocazia să își conducă automobilele pe traseul Coventry – Geneva pentru a-și crea propriile amintiri legate de modelul E-Type, bucurându-se pe tot parcursul călătoriei de peisaje fabuloase, drumuri grandioase (inclusiv traversarea Alpilor), cazări exclusiviste și bucătărie fină.

Adaugati comentariu