5 obiceiuri la volan care îți pot distruge mașina

distruge masina

În afară de revizia anuală și schimbarea la timp a uleiului ori a curelelor de transmisie, stilul tău de condus și obiceiurile pe care le ai la volan ar trebui să fie unele care să prelungească durata de viață a mașinii și a pieselor auto pe care aceasta le utilizează.

Am pregătit pentru tine cele mai dăunătoare obiceiuri pe care le poți avea la volan, care te vor conduce către service-ul auto mai devreme decât ar fi cazul. Iată ce nu ar trebui să mai faci cât timp conduci!

 

1. Nu mai sprijini mâna pe schimbătorul de viteze

Oricât de comod ar părea, fie că aștepți verdele la semafor sau ești deja în mers, dezobișnuiește-te să ții mâna pe schimbătorul de viteze dacă nu execuți nicio manevră. Sprijinirea mâinilor pe schimbător pune o greutate inutilă pe bucșele de transmisie și pe sincronizatoare, iar acest lucru are ca deznodământ uzura internă prematură a mașinii. Ține ambele mâini pe volan sau pe cotieră, atunci când staționezi sau folosești pilotul automat, și folosește schimbătorul doar atunci când vrei să schimbi viteza.

 

2. Nu condu cu rezervorul „pe roșu”

Acest obicei s-ar putea să te coste scump, pentru că defectarea pompei de combustibil presupune costuri ridicate pentru reparații sau înlocuire. Evită să conduci cu prea puțină motorină sau benzină în rezervor, pentru că pompele moderne sunt răcite prin scufundarea în combustibil, iar când acesta lipsește, pompa poate ceda. Acest obicei își poate amplifica efectele negative iarna, când prea puțin combustibil în rezervor poate periclita și activitatea supapei EGR, a alternatorului sau a altor componente auto.

 

3. Nu folosi mașina cu motorul rece

Dacă nu ai o urgență, evită să pornești mașina și să pleci de pe loc în primele secunde după ce ai urcat la volan. Trebuie să dai puțin timp uleiului de motor să se încălzească și să circule peste tot, altfel piesele auto care au nevoie de lubrifiere pentru a funcționa se pot defecta. Indiferent de anotimp, lasă măcar un minut între momentul în care ai pornit motorul și cel în care pleci la drum și condu la ralanti, în loc să calci accelerația.

 

4. Nu frâna la coborârea în pantă

Frâna de motor este cea mai recomandată atunci când conduci pe un drum cu serpentine sau pe vreme nefavorabilă. Călcarea pedalei de frână la coborârea în pantă pune o presiune mare pe plăcuțele de frână și pe discuri, care ajung să se încălzească excesiv și să își schimbe forma din această cauză. Probabil ai sesizat măcar o dată un miros de ars pe drumuri în pantă, eventual cu multe curbe – acela era mirosul plăcuțelor și a discurilor încinse. Atunci când ai de-a face cu o astfel de porțiune de drum, coboară într-o treaptă inferioară de viteze, ceea ce va permite mașinii să încetinească fără să fie suprasolicitată.

 

5. Nu ignora martorii de bord

Semnele de avertizare pe care ți le poate da mașina ta nu trebuie ignorate. Imediat ce un martor de bord s-a aprins, interesează-te ce reprezintă simbolul respectiv și fugi cu mașina în service, dacă este cazul. Poate că autoturismul tău încearcă să-ți spună că una dintre componentele sale trebuie înlocuite, așa că nu amâna schimbul, dacă vrei să eviți probleme mai serioase de atât. Imediat după ce ai obținut verdictul unui specialist din service, comandă piese auto Skoda, Audi, Ford, Volkswagen sau orice altă marcă de mașină conduci și asigură-te că remediezi problemele apărute rapid. În felul acesta, poți prelungi durata de viață a autoturismului tău și te poți bucura de călătorii la volan în siguranță!

Sursă foto: https://pixabay.com/en/car-fashion-hand-style-watch-407165/

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Finaliste Car of the Yeari AutoExpert

Car Of The Year 2025

După acceptarea intrării României în elita presei auto europene – juriul Car Of The Year (detalii aici https://www.caroftheyear.org/jury.php ) – am participat

Scroll to Top