50 de ani Range Rover: Prototipul Mk1 față în față cu cea mai recentă generație

Range Rover împlinește 50 de ani de existență în 2020, iar colegii de la publicația britanică Autocar au pus față în față primul prototip al mărcii cu cea mai nouă generație a celebrului model 4×4 premium.

Povestea primului model 4×4 premium a început în Gaydon, Marea Britanie în 1966 cu doar trei oameni. Cei trei ingineri aveau să creeze un model complet nou pentru compania Rover, transformând prototipul primului Range Rover în model de producție în doi ani.

Publicația britanică Autocar a avut ocazia să testeze unul dintre primele modele prototip folosite la dezvoltarea primului model de serie din gama Range Rover. Și, pentru a avea un termen de comparație, au pus alături de prototipul din 1967 un Range Rover SDV8 Vogue, cel mai recent model produs de compania din Marea Britanie.

La finalul anilor 60, cererea internațională pentru modele robuste care să poată fi folosite la activități recreaționale în afara drumurilor asfaltate creștea vertiginos. Era era modelelor americane ca International Harvester Scout, Jeep Wagonner sau Ford Bronco.

Primul prototip Range Rover avea să fie construit în iulie 1967 având deja silueta familiară, dar folosind elemente preluate de la modelele Land Rover. Șapte prototipuri aveau să fie construite și toate au trecut prin teste intensive în Europa și Africa de Nord. Au urmat apoi 28 de șasiuni de pre-producție cu ajutorul cărora s-au explorat diverse configurații, inclusiv o variantă cu șase roți.

Prototipul Range Rover folosea un motor pe benzină V8 de 3.5 litri asociat cu o cutie de viteze manuală cu un levier incredibil de lung. Prototipul, înmatriculat YVB 166H a fost cumpărat de la Rover de un britanic pentru suma de doar 400 lire în 1972. De atunci a fost folosit intensiv, inclusiv pentru a merge în vacanță în Spania și Grecia.

Interiorul prototipului nu are nici o urmă din opulența pe care o regăsim astăzi pe modelele Range Rover. Mult plastic negru uzat în timp și vinil bej. Un volan subțire cu trei spițe și direcție fără asistare care necesită o mână fermă la schimbarea direcției.

Modelul de serie Range Rover avea să fie lansat în 1970.

Generații Range Rover

Range Rover Classic (1970-1996)

Range Rover P38A (1994-2002)

Range Rover L322 (2002-2012)

Range Rover L405 (2012 – prezent)

Foto: Autocar

Via Autocar

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

MotorFest la final – București 2024

Expoziția de motoare a fost organizată de revista MotorXpert, susținută de Groupama și găzduită de București Mall. Bucureștiul, un oraș mereu în mișcare, a fost gazda unei experiențe extraordinare pentru pasionații

Scroll to Top