60 de ani de MINI – Câte mașini au fost construite în șase decenii?

MINI 60 de ani (3)

Este petrecere la uzina MINI de la Oxford. În an aniversar, centrul de producție a atins o bornă importantă. Nu mai puțin de 10 milioane de mașini s-au construit acolo în cei 60 de ani de existență.

Constructorul a pus la cale o întâlnire specială, între 60 de clienți și 60 de mașini, câte una din fiecare an, în centrul atenției fiind un model din anul de debut, 1959. La acea vreme, Alec Issigonis, creatorul modelului, nu știa că într-o zi, creația sa va deveni o legendă.

Conceptul era simplu: o mașină cu motor amplasat transversal în partea din față, cu o cutie montată sub motor, cu roți poziționate în cele patru colțuri și o ușă a portbagajului, cu o amprentă minimă la sol, asigurând un spațiu interior maxim. Mașina nu trebuia doar să arate, la acea vreme, modern și carismatic, ci și să demonstreze veleități dinamice.

MINI 60 de ani (2)

Aproximativ 5,3 milioane de unități au fost vândute înainte de anul 2000. Cu o abordare nouă, modernă, MINI păstrează farmecul retro și imaginea inconfundabilă ale modelului clasic.

Exemplarul cu numărul 10.000.000 a văzut lumina zilei pe 24 iulie. Acesta poartă logo-ul aniversar MINI 60 Years. Toate exemplarele prezente la întâlnire vor lua parte la un road trip care va parcurge distanța dintre Oxford și Bristol, acolo unde, duminica aceasta, mii de fani așteaptă convoiul.

Prima întâlnire cu cel mai rapid MINI din istorie – MINI Cooper John Cooper Works

Fabrica MINI din Oxford construiește zilnic 1.000 de mașini, ceea ce înseamnă că o mașină este gata la fiecare 67 de secunde. Începând cu luna noiembrie a acestui an, și MINI SE, cu motor electric, dezvăluit luna trecută la Rotterdam, în Olanda, va fi construit tot acolo. 4.500 de angajați lucrează pentru ca obiectivul să fie îndeplinit zi de zi. 400.000 de clienți din lumea întreagă au ales anul trecut un MINI.

Adaugati comentariu