75 de ani de la primul autoturism diesel cu injecție Bosch

Îmbunătăţirea constantă a motoarelor diesel pentru autovehicule este o tradiţie în istoria de 125 de ani a companiei Bosch. Bosch a furnizat tehnologia de injecţie pentru primul motor diesel utilizat într-un autoturism, cu 75 de ani în urmă.

Însuşi fondatorul companiei, Robert Bosch, a încheiat contractul de dezvoltare a pompei de injecţie diesel în 1922, utilizată iniţial la camioane. În 1924, primul camion cu motor diesel produs în serie a fost lansat în Germania, iar producţia de serie la scară largă a tehnologiei de injecţie diesel a început în 1927. Astfel, Bosch a pus baza succesului imens înregistrat de motoarele diesel, succes care continuă şi în prezent.

Din 1936 până în 2011: 75 de ani de inovaţii diesel pentru autoturisme

În anii ’30, Daimler-Benz a planificat extinderea gamei de motoare diesel cu injecţie Bosch şi la autoturisme. Primul autoturism diesel din lume produs în serie, un Mercedes-Benz 260 D, a fost lansat la Expoziţia de automobile de la Berlin, în 1936. Acesta utiliza cu o treime mai puţin carburant decât modelul cu benzină, având însă aceeaşi putere. Iniţial, vânzările au fost dezamăgitoare, deoarece autovehiculele diesel nu se puteau compara, din punct de vedere al performanţelor şi confortului, cu variantele cu benzină. 

Totuşi, a fost realizat un pas important şi motoarele diesel aveau să devină tot mai importante pentru autoturisme în perioada de după război. Până în 1950, Bosch a fabricat un milion de pompe diesel pentru autoturisme şi camioane. Datorită costurilor reduse, popularitatea motoarelor diesel era în creştere, în special pentru taxiuri, care erau utilizate în condiţii dificile. 

În acea perioadă, Bosch se concentra deja asupra eficienţei sistemelor şi asupra furnizării de componente reglate cu precizie pentru pompele de injecţie, precum pompele de alimentare cu carburant, filtrele de carburant, duzele de injecţie şi bujiile incandescente.

Common-rail: tehnologia de injecţie a secolului 21

Dintre toate alternativele disponibile la finalul anilor ’90, tehnologia de injecţie common-rail s-a dovedit în cele din urmă a fi soluţia câştigătoare. Bosch a produs sistemul cu numărul 1 milion la doar un an după lansarea tehnologiei common rail şi a atins cifra de trei milioane în anul 2000. 

Începând din 1997, autovehiculele Mercedes-Benz 220 CDI şi Alfa Romeo 156 JTD au devenit primele autovehicule care au utilizat această inovaţie. Acest sistem oferea constant o presiune de injecţie ridicată, de până la 1.350 bari, pentru toţi cilindrii cuplaţi la rampa comună. Sistemul common-rail a făcut posibil, pentru prima dată, ca pe un singur ciclu motor să existe mai multe injecţii. În 2003, Bosch a lansat a treia generaţie a tehnologiei de injecţie common-rail, prevăzută cu injectoare piezoelectrice. 

Prin comparaţie cu predecesorii săi, sistemul a redus şi mai mult consumul de carburant şi emisiile poluante ale motoarelor diesel, cauzând o diminuare simultană a zgomotului în funcţionare. În 2005, Preşedintele Republicii Federale Germania a decernat Premiul German al Viitorului experţilor Bosch, pentru produsul lor. Până în prezent, peste 66 de milioane de motoare au fost prevăzute cu sisteme Bosch common rail.

Motorul diesel: succes enorm pe pieţele internaţionale

Tehnologia Bosch common-rail a alimentat dezvoltarea explozivă a sistemelor diesel la începutul noului mileniu. În 1997, doar 22% dintre toate autoturismele vândute în Europa de Vest aveau motoare diesel. Acest procentaj a crescut până la peste 50% în 2006. 

Tehnologia common rail mai oferă şi un nivel superior de potenţial tehnic: utilizând sistemul common-rail pot fi respectate chiar şi cerinţele celor mai stricte standarde de emisii din California, SUA. Pe parcursul ultimilor ani, mai mulţi producători din Europa, SUA şi Asia au iniţiat o campanie diesel majoră în Statele Unite. Producătorii de autovehicule premium Audi şi BMW s-au alăturat Mercedes-Benz, oferind tot mai multe modele cu motoare diesel în Statele Unite. 

Bosch estimează că procentajul de motoare diesel va creşte în Statele Unite de la 5% în prezent, până la aproximativ 10% în 2015. „Diesel ecologic” ar putea deveni opţiunea preferată mai rapid şi pe pieţele emergente din Asia, întrucât limitele de emisii din aceste ţări pot fi atinse doar utilizând injecţia directă de înaltă presiune. În prezent, Bosch vinde în total mai mult de 1 milion de sisteme common-rail în India şi China. 

Diesel este viitorul 

În următorii ani, tehnologia diesel Bosch va deschide calea unor sisteme de propulsie pentru autoturisme şi mai eficiente pe baza motorului cu ardere internă. Toate inovaţiile tehnice individuale pentru motoarele cu ardere internă creează concepte de motoare ce vor fi pregătite pentru piaţa din 2015. Motoarele diesel ale viitorului vor avea doar trei cilindri şi o cilindree de aproximativ 1,1 litri, datorită măsurilor extreme de reducere a dimensiunilor. Şi totuşi, aceste motoare vor avea caracteristici de funcţionare dinamice, rafinate, având o putere de aproximativ 100 kW. Acestea vor fi prevăzute cu o gamă de produse suplimentare, combinate în vederea sporirii eficienţei sistemului de propulsie:

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Coperta AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Revista AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Paza bună trece primejdia rea. Deci, ”cumpără ACUM” (vorba teleshoppingului) revista AutoExpert nr. 249, înainte de a dispărea de la chioșcurile de

Car Of The Year 2024 - COTY

Car Of The Year 2024: Iată finalistele

Juriul competiței anuale internaționale Car Of The Year a anunțat finalistele ediției care va premia cea mai bună mașină a anului 2024.

Scroll to Top