Opel Ampera – E-mobilitate

Opel Ampera este proiectat să ofere toate beneficiile unui autovehicul electric, eliminând în acelaşi timp grijile legate de autonomie generate de alimentarea exclusiv de la baterie.

Versiunea de serie a modelului Ampera a avut premiera mondială la Salonul Auto de la Geneva și este comercializată la un preţ recomandat de plecare de 39.900 de euro (TVA inclus) în toată Europa. Întrucât nivelurile de echipare diferă de la piaţă la piaţă, preţurile pot să difere în funcţie de ţară.

Lista de preţuri Opel elimină orice confuzii specificând costul total al autovehiculului și al bateriei. Mobilitatea electrică este cea mai bună soluţie pentru reducerea emisiilor auto și independenţa de petrol, dar pentru ca vehiculele electrice să aducă beneficii semnificative pentru mediu și societate, trebuie să fie atractive pentru o categorie mare de cumpărători, nu doar pentru locuitorii zonelor urbane.

2

Acum acest obiectiv ambiţios a devenit mult mai ușor de atins – prin neconvenţionala mașină electrică Ampera. “Ampera definește o nouă clasă de e-mobilitate. Nici un alt vehicul electric nu oferă libertatea de transport individual așa cum o face Opel Ampera,” au declarat oficialii Opel.

“Nu am făcut niciun compromis. Ampera este o mașină frumoasă care este și distractiv de condus, fiind dotată cu echipamente premium.” Cu un sistem de propulsie electrică unic ce asigură o accelerare energică, un nivel înalt de rafinament și toate beneficiile unui autovehicul propulsat electric, modelul Ampera cu cinci uși oferă spaţiu pentru patru pasageri și un portbagaj voluminos.

Opel Ampera este proiectat să ofere toate beneficiile unui autovehicul electric, eliminând în acelaşi timp grijile legate de autonomie

Ampera este dotat cu echipamente premium, demne de un autovehicul de noua generaţie. De la difuzoare Bose la monitoare touch-screen, această mașină aduce mobilitatea în secolul 21. Opel Ampera este primul autovehicul electric cu emisii scăzute din Europa adecvat pentru călătoriile de zi cu zi.

Spre deosebire de un autovehicul electric cu baterie convenţional, modelul Ampera elimină grijile legate de autonomie. Bateria poate fi reîncărcată în aproximativ 3 ore la o tensiune de 230 V conectând sistemul de încărcare integrat la o priză electrică menajeră standard.

Deoarece bateria poate fi reîncărcată într-un mod convenabil, fără să fie nevoie de un echipament special, majoritatea modelelor Ampera pot fi propulsate în permanenţă de baterie. În cazul unei călătorii mai lungi, motorul pe benzină poate extinde autonomia totală la peste 500 de kilometri dacă rezervorul este plin. Motorul electric de 111 kW/150 CP generează un cuplu instant de 370 Nm.

Acesta îi permite modelului Ampera să accelereze de la 0 la 100 km/h în aproximativ nouă secunde și să atingă o viteză maximă de 161 km/h. Prin intermediul butonului „Drive Mode” (mod de conducere) de pe consola centrală, șoferul are posibilitatea să aleagă între modurile Normal, Sport, Mountain (montan) sau Hold (urban).

1

Aceste moduri optimizează managementul energiei în funcţie de condiţiile predominante de conducere și de drum. Pentru primii 40 – 80 km, puterea este furnizată de electricitatea stocată în bateria litiu-ion de 16 kWh.

Atunci când folosește electricitatea furnizată de baterie, Ampera funcţionează fără noxe.

Cercetări independente au demonstrat că 80% dintre europeni conduc mai puţin de 60 kilometri pe zi, așa încât Ampera le va îndeplini necesarul.

Atunci când bateria ajunge la nivelul minim, poate fi încărcată într-o perioadă de timp de până la 3 ore, prin conectarea încărcătorului de la bordul vehiculului la o priză standard. Pentru că bateria poate fi reîncărcată rapid, majoritatea modelelor Ampera vor fi cel mai probabil conduse în modul pe baterie aproape tot timpul. Ampera este un vehicul electric ce poate funcţiona într-o varietate de condiţii climatice.

3

Ampera câștigă și distincţia “Green Technology Awars”, organizatorii apreciind abordarea inovatoare și practică a acestui model faţă de tehnologia de propulsie ecologică, precum și capacitatea acestuia de a spulbera neliniștile cauzate de problema autonomiei invocată de utilizatorii autovehiculelor electrice convenţionale.

Spre deosebire de un autovehicul electric alimentat exlusiv de baterie, sistemul E-REV al modelului Ampera, denumit Voltec, utilizează un generator pe benzină încorporat pentru a preîntâmpina descărcarea completă a bateriei.

Premiile Green Awards subliniază și recunosc eforturile depuse de industria auto britanică de a produce autovehicule mai ecologice.

Premiile au fost prezentate de primarul Londrei Boris Johnson și editorul revistei What Car? Steve Fowler, în cadrul unei ceremonii organizate cu ceva timp în urmă în capitala Marii Britanii.

Tot la capitolul premii, titlul „Car of the Year 2012“ a fost adjudecat de același Opel Ampera, chiar înainte de deschiderea oficială a Salonului Auto de la Geneva.

E-mobilitate

Juriul format din 59 de ziariști au avut de ales dintre șapte modele finaliste, Opel Ampera, primind 330 de puncte fiind, urmată de VW UP cu 281 de puncte și Ford Focus cu 256 de puncte. Una peste alta, Ampera demonstrează că este un automobil polivalent, cu un consum redus de carburant la drum întins și care poate rula electric prin marile orașe.

5

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top