A apărut numărul 115 al revistei AutoExpert

Ca în fiecare an, ediția “eco” se concentrează pe tehnologii alternative de propulsie dezvoltate și promovate de producătorii mondiali de automobile. În pauzele de studiu am realizat un test de consum interesant în care am pus față în față două modele diesel și două hibrid. Citește pentru a afla cine a câștigat!

Firesc, editorialul de la acest număr special ar fi trebuit să fie dedicat efortului industriei auto pentru dezvoltarea tehnologiilor de propulsive alternativă. Din păcate, se pare că guvernul are ca temă preferată tulburarea apelor din lumea auto, așa că nu avem ce face și trebuie să batem apa în piuă cu subiectul taxa auto sau taxa de poluare sau taxa de înmatriculare sau cum vreți voi să-i spuneți.

La ora când scriu, nu era stabilită noua formulă a taxei, întrucât am senzația că nici membrii guvernului nu au habar despre subiect. Plecată fiind de la necesitatea unei bariere pentru importul necontrolat de vechituri pe roți, faimoasa taxă a devenit un fel de alba-neagra pentru unii, care nu înțeleg că această instabilitate afectează grav piața auto și, implicit, zeci de mii de locuri de muncă.

Văzând primele semne de relansare economică, lumea auto românească spera într-o ușoară revitalizare pentru 2011. Din păcate, problemele nu se mai termină, ca și cum cineva și-ar fi propus să nu se mai vândă mașini în România. Programul ”rabla” a început cu o întârziere de patru luni, tichetele de casare nu se găsesc, iar acum începe o poveste greu de înțeles, având ca subiect ”taxa pentru toți”.

Plecând de la o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, guvernul vrea să taxeze retroactiv toate mașinile înmatriculate înainte de 2007, prin intermediul cumpărătorului potențial.  Concret, se pare că va fi impusă o taxă pentru toate tranzacțiile având ca obiect aceste mașini. Dacă ar fi să luăm în calcul valoarea de astăzi a taxei, pentru un Logan de 1,4 litri, de cinci ani, care astăzi nu valoarează mai mult de 2.500-3.000 de euro, cumpărătorul ar trebui să plătească încă aproximativ 1.700 de euro, ca taxă de poluare. Iar întrebarea firească va fi: cine ar da aproape 5000 de euro pentru o astfel de  mașină, când una nouă similară costă în jur de 6000?Fragment din Editorial AutoExpert 115 iunie

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top