A doua victorie a sezonului pentru Button

Pilotul echipei McLaren, Jenson Button a obținut a doua victorie în condiții meteorologice mixte, pe circuitul Hungaroring, după ce a câștigat în circumstanțe similare și Marele Premiu al Canadei din acest sezon.

 

Englezul a fost sigur de victorie dupa ce Lewis Hamilton, colegul sau de echipa, a trecut pe pneurile intermediare, P Zero Albastre, in ultima parte a cursei in conditiile in care circuitul nu era suficient de ud pentru astfel de pneuri. Hamilton a fost nevoit sa revina pentru a cincea oara la boxe pentru a schimba pe slickuri ceea ce l-a scos din lupta pentru un loc pe podium.

Button si Hamilton s-au luptat pentru victorie intr-o cursa in care strategia folosirii pneurilor a fost cruciala, Hamilton avand avantajul de a fi salvat un set suplimentar de pneuri P Zero Rosii, de compozitie supersoft, in timpul calificarilor de sambata.

Pilotul echipei Red Bull Racing, Sebastian Vettel a obtinut prima pozitie pe grila de start cu pneurile P Zero Rosii cu un avans de doar o zecime in fata lui Hamilton. Startul s-a dat in conditii mixte, cu ploaie intermitenta si la o temperatura a asfaltului de 18 grade Celsius. In aceste conditii toti pilotii au plecat in cursa cu pneurile intermediare P Zero Albastre.

Conform regulamentului in vigoare, acest lucru insemna ca pilotii nu mai erau obligati sa foloseasca ambele compozitii nominalizate pentru cursa din Ungaria: P Zero Galbene de compozitie moale si P Zero Rosii de compozitie foarte moale. Pastor Maldonado, pilotul echipei Williams, a fost singurul pilot care a folosit doar pneurile intermediare si cele de compozitie supersoft.

Pe un asfalt foarte alunecos, ambii piloti ai echipei McLaren au trecut de Vettel in prima parte a cursei, fiecare avand strategii diferite in ceea ce priveste schimbul de pneuri. Button a oprit de trei ori la boxe parcurgand ultimele 28 de tururi cu pneurile P Zero Galbene, chiar daca la un moment dat a inceput din nou sa ploua.

In turul 46, cand ploaia a inceput din nou, Hamilton s-a rasucit, iar Button a trecut in fata. Pe ploaie, pneurile de compozitie foarte moale l-au ajutat pe Hamilton sa gaseasca un plus de aderenta fata de colegul sau de echipa si a revenit pe prima pozitie dupa ce liderul s-a schimbat de patru ori in patru tururi. Hamilton a riscat, mizand ca va ploua din ce in ce mai tare, si a schimbat pe pneuri intermediare P Zero Albastre, in turul 50, la fel ca Mark Webber, de la Red Bull Racing, si Nico Rosberg, de la Mercedes, o decizie care s-a dovedit a fi insa complet gresita.

Dupa alegerea gresita a pneurilor si o penalizare care a facut ca Hamilton sa treaca in total de sase ori pe la boxe, Hamilton a terminat spectaculos pe pozitia a patra cu pneurile P Zero Galbene. La fel ca Button, Sebastian Vettel a avut o strategie cu trei opriri la boxe si a parcurs ultimele 29 de tururi cu pneurile de compozitie moale. Germanul a terminat pe locul secund la 3,5 secunde in spatele castigatorului. Fernando Alonso a avut o strategie cu patru opriri si s-a clasat pe pozitia a treia.
In Ungaria, Button a luat startul in cursa cu numarul 200 din cariera si a obtinut a 11-a victorie. Tot Hungaroring a fost circuitul pe care Button a castigat prima cursa din Formula 1 din cariera, cursa care s-a desfasurat si atunci tot pe ploaie.

Adaugati comentariu