Abarth 500 Esseesse 1.4 T-Jet 160 CP

Esseesse este un exemplu de cum ar trebui construită o mașină. Deși nu este perfect, îți atinge toate corzile sensibile.

Impune respect chiar și atunci când stă pe loc pentru că nu arată ca o bomboană pe roți şi nu a fost făcut pentru expoziții. Când îl privești este imposibil să nu remarci jantele albe de “raliu”, spoilerele umflate, deflectorul de aer sau cele patru țevi de eșapament. Dacă te uiți mai atent observi discurile perforate și chiar radiatoare de ulei prin gurile laterale de aerisire din spoilerul față.
Sălbatic, când îi ceri

Când îl pornești bolborosește ca un V8 american, urmând ca în aproximativ  20 secunde, după ce se încălzește puțin să capete un sunet rotund apropiat de cel al supercar-urilor italienești. Când modul sport nu este activat (întărește direcția și schimbă răspunsul accelerației și crește cuplul maxim cu 24 Nm) Abarth este camuflat într-un Fiat 500. Tobele încă se aud destul de clar, dar numai ca zgomot de fond, manevrabiliatea nu dispare, doar rigiditatea suspensiei îți aduce aminte ce conduci.

Așadar, dacă nu te grăbești undeva, te bucuri de plafonul panoramic, de sonorizarea mai mult decât decentă și de un consum de combustibil redus. În plus, vei fi centrul atenției oriunde te-ai afla.

Lucrurile se schimbă radical atunci când îl calci pe coadă (a se citi accelerație). Motorul va scoate un raget metalic, rateurile în evacuare vor însoți schimbările de trepte, iar rigiditatea suspensiei îți va transmite fiecare ondulație peste care treci. Frânele rezistă oricărui abuz din partea șoferului și sunt foarte bine repartizate, putând fi dozate exact și neafișând tendința de a prefera una dintre punți.

Acest Abarth este o mașină uimitoare. Te face să zâmbești de fiecare dată când îl auzi, conduci sau doar îl vezi în parcare. Arată genial, motorul pare un V8 ce ține să spună tuturor acest lucru, volanului nu îi lipsesc decât leduri pentru schimbarea treptei, iar cei 160 CP sunt exact cât trebuie pentru a te distra și pentru a nu depăși limetele punții față. În funcție de cum privești lucrurile, este păcat că nu sunt mai multe astfel de mașini sau este un lucru bun, pentru că astfel se bucură de exclusivitate.

Date tehnice: Abarth
500 Esseesse
Sasiu si caroserie
Motorizare 1.4 T-Jet
Nr. usi/locuri 3/4
Masa proprie/totala [kg] 1035/1425
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 3660/1630/1475
Ampatament 2300
Volum portbagaj [l] 185 (610)
Motor si transmisie
Tip motor 1.4 T-Jet
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1368
Sistem alimentare injectie directa+turbo
Putere max. [kW(CP)/rpm] 118(160)/5750
Cuplu max. [Nm/rpm] 230/3000
Cutie de viteze Manuala/5
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 211
0-100 km/h [s] 7.4
Consum urban/extra/mixt 8.5/5.4/6.5
Emisii CO2 [g/km] 155

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top