Ac(c)ord pentru securitate

Ambiţia japonezilor de a sublinia statutul premium al mărcii Honda, a însemnat o infuzie masivă de tehnologie, resimţită şi la nivelul siguranţei, capitol la care Accord aduce o revelaţie în clasa medie.

Istoria ultimilor ani a arătat că japonezii se pricep foarte bine la fabricat maşini, dar şi la a intui din timp tendinţele din piaţă, aspect dovedit-o din plin şi de Honda Acoord. Fiindcă siguranţa este un capitol important pentru viitorii clienţi, dar şi un indicator al nivelului ingineresc înglobat, Accord s-a pregătit intens şi a reuşit să se impună drept una din cele mai sigure maşini la EuroNcap, după ultima grilă de testare. Reuşita se datorează armoniei dintre gama largă a sistemelor de siguranţă activă şi pasivă integrate.

Sistemul electronic de stabilitate (VSA) este disponibil ca dotare standard şi asigură un grad ridicat de control prin acţiunea asupra motorului şi a frânării diferenţiate. Informaţiile furizate de sistemul VSA  sunt folosite şi de un alt sistem, Motion Adaptive EPS, ce este în măsură, să detecteze instabilitatea pe suprafeţele alunecoase, în condiţii de frânare sau în timpul virajelor. Fiind conectat şi cu servodirecţia electrică, sistemul este în măsură prin intermediul unei influenţe uşoare asupra coloanei de direcţie, să indice şoferului direcţia optimă în care să vireze, pentru a restabili controlul maşinii, ori pentru a putea scurta distanţa de frânare.

Mai multă prevenție

Accord poate dispune opţional de Advanced Driving Assist Sistems (ADAS), un pachet de trei sisteme inovatoare, ce vor asigura un grad de siguranţă maxim pentru acest model. Sistemul Lane Keeping Assist (LKAS) monitorizează păstrarea benzii la rularea pe autostradă, folosind o cameră video poziţionată în partea superioară a parbrizului. Prin semnalele trimise asupra direcţiei, acesta indică şoferului trasa corectă şi chiar poate ajuta autonom la menţinerea sa, în unele condiţii. Tot pentru condiţii de autostradă a fost conceput şi sistemul Adaptive Cruise Control (ACC), care foloseşte un radar pentru a monitoriza distanţa faţă de vehiculul din faţă şi a putea menţine o distanţă corectă faţă de acesta, contribuind la un condus mai relaxant şi mai sigur.

În caz de accident

Detectarea unei situaţii periculoase şi a iminenţei unui impact, este realizată de sistemul Collision Mitigation Brake Sistem (CBMS), care are rolul de a limita la maxim efectele unei coliziuni ce nu va putea fi evitată. Prima etapă de acţionare a sistemului este cea de averizare, prin care şoferul este informat acustic şi optic asupra situaţiei periculoase şi a faptului că trebuie să frâneze de urgenţă. Dacă prima etapă nu reduce suficient de mult riscul de apariţie a coliziunii sau frânele nu au fost acţionate, intervine următoarea etapă, ce va aplica o forţă de frânare semnificativă, concomitent cu tensionarea centurilor de siguranţă.

Ultima fază de lucru a sistemului CBMS este cea în care impactul nu mai poate fi evitat, dar acesta va surprinde autoturismul pregătit pentru impact, cu frânele de urgenţâ acţionate la maxim şi cu centurile de siguranţă complet tensionate. În timpul impactului, de protecţia ocupanţilor se vor ocupa cele şase airbaguri, împreună cu celelalte sisteme de siguranţă pasivă. Structura caroseriei are la bază conceptul Advanced Compatibility Engineering (ACE), introdus progresiv în gama Honda şi care urmăreşte protecţia ocupanţilor în condiţii reale de trafic.

Partea frontală posedă un cadru de tip poligon, ce are rolul de a disipa pe mai multe direcţii energia unui impact frontal, protejând astfel zona habitaclului. Eficienţa acestei soluţii constă în rezistenţa caroseriei la impactul frontal cu vehicule de diferite greutăţi, forme şi înălţimi. Structura părţilor laterale ale caroseriei are la bază folosirea materialelor cu rezistenţă crescută, pentru ca eficienţa la impact lateral să nu fie dublată şi de o creştere a greutăţii. Nici protecţia pietonilor nu a fost uitată, Accord dispune de elemente ale părţii frontale ce permit deformarea, dar şi de inovaţii cum sunt ştergătoarele de parbriz proiectate să se desprindă în timpul unui impact.

Eficiență dovedită

Cu asemenea arsenal pe care Accord îl posedă la capitolul siguranţă nici nu este de mirare faptul că punctajul obţinut la testele EuroNcap recomandă Accord drept una din cele mai sigure maşini din clasă.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top