Aceasta este mașina care „vorbește” cu semafoarele

Jaguar F-Pace vorbeste cu semafoarele (1)

Jaguar Land Rover testează o tehnologie nouă, care presupune comunicarea dintre mașină și trafic. Astfel, un Jaguar F-Pace modificat “vorbește” este folosit în derularea testelor care au loc în West Midlands.

Testele se desfășoară în cadrul proiectului UK Autodrive, în care guvernul britanic investește 20 de milioane de lire sterline (aproximativ 22,5 milioane de euro), în vederea fluidizării traficului și dezvoltării tehnologiei de rulare autonomă.

Jaguar F-Pace vorbeste cu semafoarele (3)

Citește și:

Fără maimuțe în trafic. Clipul care ne învață cum să scăpăm de blocaje rutiere

Tehnologia presupune o conexiune inteligentă dintre computerul de bord al mașinii și infrastructură. Astfel, vehiculul știe exact cât timp ar avea de așteptat la semafor, dar și cât de aglomerat este traficul pe ruta aleasă de șofer. Sistemul vizează evitarea așteptării la semafor, dar și reducerea consumului și a emisiilor.

Citește și:

Semafore noi în București. Vezi unde vor fi montate

Green Light Optimal Speed Advisory (GLOSA) îi permite astfel mașinii să “dialogheze” cu semafoarele, dictându-i șoferului viteza optimă în apropierea intersecțiilor. Tehnologia funcționează utilizând platforma V2X, vehicle-to-infrastructure și mizează pe reducerea acțiunilor inutile ale șoferului în diverse situații, cum ar fi accelerarea sau frânarea bruscă în preajma semafoarelor, cu ajutorul primirii unor date de la semafoare.

Un Jaguar F-Pace modificat, este folosit în derularea testelor care au loc în West Midlands.

Adaugati comentariu