Adio, samsari: O mașină second-hand la doi ani

vanzari - Rabla Plus

Guvernul PSD pregătește o lege care ar putea condiționa dreptul românilor de a cumpăra o mașină second-hand, modificare ce va duce la sapă de lemn samsarii din România.

Astfel, după ce importurile de mașini second-hand au atins un nou record în perioada ianuarie-septembrie 2017, începând de anul viitor românii nu vor mai putea cumpăra decât o singură mașină la mâna a doua o dată la fiecare doi ani, se arată în proiectul de lege PSD.

În plus, mașinile second hand aduse din alte țări nu vor mai putea fi comercializate decât de persoanele juridice, iar persoanele fizice nu vor putea achiziționa decât un singur astfel de automobil într-o perioadă de 24 luni.

Primele nouă luni din 2017 au adus recorduri istorice pentru vînzările de mașini second-hand, unul din cinci automobile înmatriculate în România în perioada ianuarie-septembrie fiind uzat. Tranzacțiile cu mașinile la mâna a doua au urcat la 378.424 de unități, conform datelor publice oferite de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Comparativ, în primele 9 luni din 2016, piața mașinilor rulate a ajuns la un număr de 222.859 unități. Tranzacțiile cu mașini rulate pe plan intern (reînmatriculările) au cunoscut și ele un maxim istoric în primele nouă luni ale acestui an, de 360.635 de unități, totul după ce în ultimii trei ani reinmatriculările se situau sub 200.000 de mașini pe an, potrivit DRPCIV.

Cei 41 de deputați PSD care semnează controversatul proiect de lege susțin că au în vedere o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România.

Chiar dacă ar fi adoptată de Parlament, legea care propune îngrădirea dreptului persoanelor fizice de a cumpăra mai mult de o mașină second-hand la doi ani are, însă, șanse mici să fie acceptată de Comisia Europeană, limitând drepturile individuale ale cetățenilor.

Adaugati comentariu