AFM a validat 17.000 de solicitări pentru „Rabla Clasic” și 900 pentru „Rabla Plus”

Barna Tanczos - Best Electirc Car Rabla Clasic Rabla 2021 Ministrul Mediului Rabla AFM diesel

Aproape 17.000 de cereri au fost validate în Programul „Rabla Clasic” din acest an, respectiv circa 900 de dosare la „Rabla Plus”. Toate pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice au existat „sincope”.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat astăzi că „în cazul persoanelor fizice este nevoie de o validare simplă, care funcţionează. În momentul de faţă, sunt 16.892 de cereri validate de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) pentru «Rabla Clasic» şi aproape 900 de cereri validate pentru «Rabla Plus». Acest proces de validare este unul fără probleme, merge într-un ritm foarte bun (…) Foarte important este că toţi beneficiarii persoane fizice au primit deja aprobările pentru înscrierile în program”.

Ministrul de resort a precizat că, în cazul aprobării cererilor provenite de la persoanele juridice, au existat „câteva sincope”, în sensul suprapunerii cu activitatea de închidere a celor două programe guvernamentale de anul trecut.

„Zilele trecute au apărut mai multe informaţii cu privire la programele «Rabla Plus» şi «Rabla Clasic», informaţii care trebuie precizate şi trebuie să subliniez anumite aspecte. În paralel se derulează aprobarea cererilor venite din partea persoanelor juridice. Acolo, într-adevăr, au fost câteva sincope. Săptămâna aceasta se aprobă primele dosare şi pentru persoanele juridice. Pur şi simplu a fost o suprapunere de activităţi de închidere pentru programele «Rabla Clasic» şi «Rabla Plus» de anul trecut”, a afirmat ministrul.

Potrivit MMAP, „Rabla Clasic” 2021 are un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mult decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru acest an, a fost majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin “Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Noua ediţie a Programului „Rabla Plus” are, în acest an, cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru 100% electric şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul „Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului „Rabla Plus”.

De asemenea, pentru achiziţionarea de motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu poate depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top