Ai avut un accident auto și nu a fost vina ta? Află ce e de făcut!

Niciodată nu știi ce ți se poate întâmpla când pleci la drum. Fii prudent și evită situațiile neplăcute, ai grijă la ceilalți șoferi și respectă regulile de circulație.

Totuși, ce este de făcut atunci când se întâmplă un accident și nu este nici vina ta?

Iată cațiva pași practici, bine de urmat în cazul unui accident auto:

  1. Verifică dacă există victime în urma accidentului rutier. În funcție de acest răspuns știi cum să procedezi mai departe.
  2. Dacă nu există victime în niciuna dintre mașinile implicate în accidentul auto, situația este relativ simplă, întocmești bine-cunoscuta “amiabilă” pe baza căreia poți repara mașina pe banii firmei de asigurări RCA a șoferului vinovat. Sau, dacă ai polița de asigurare CASCO cu regres, poți repara chiar pe propriul CASCO, urmând ca firma de CASCO sa se îndrepte împotriva firmei RCA a șoferului vinovat.

 

3. O situție mai puțin fericită apare atunci când nici șoferul vinovat nu deține polița RCA și nici tu nu ai CASCO. În astfel de situații este recomandat să apelezi la un avocat bun care poate obține totuși despăgubirile necesare pentru repararea mașinii tale, chiar dacă vinovatul nu are asigurare. Cum? Doamna avocat Valentina Priboi ne explică este posibilă obținerea de despăgubiri și într-o asemenea situație. Există o autoritate denumită B.A.A.R. – Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România care despăgubește victimele accidentelor rutiere în situația în care vinovatul accidentului nu deține o poliță RCA sau deține o poliță RCA încheiată în străinătate, fără a exista corespondent în România.”

4. Dacă există și victime, vătămări corporale sau chiar decese, situația se complică: în primul rând trebuie anunțate Poliția și Serviciul de Ambulanță la numărul unic de urgență 112. Apoi, dacă din documentul emis de Poliția Rutieră numit Anexa 2 rezultă cu certitudine ca nu ai fost vinovat de producerea accidentului, atunci poți obține despăgubiri de la șoferul vinovat sau de la firma de asigurări RCA a acestuia, despăgubiri constând în daune materiale și daune morale. Firește, cel mai bine este să soliciți și să obții despăgubiri de la firma de RCA care este mult mai solvabilă decât șoferul vinovat.

Te-ar putea interesa si

Pericol public! A fost filmat în timp ce dormea dus la volan

Despăgubirile pe care le poți obține într-o asemenea situație pot ajunge până la sume ce depășesc sute de mii de lei, cu condiția să-ți alegi un avocat experimentat, specializat doar în obținerea de accidente rutiere, și nu SRL-uri care, nefiind avocați îți cer să semnezi procuri notariale și atribuie aleatoriu cazurile de obținere de despăgubiri pe care le preiau.

Așadar, dacă tu sau pasagerii din mașina ta ati fost victimele unui accident rutier, aveți dreptul la despăgubiri de la firma de asigurări RCA a șoferului vinovat.

Mai multe detalii puteți găsi direct pe site-ul doamnei avocat Priboi, www.priboi.ro

 

 

Adaugati comentariu