Alimentaţia şoferilor

Mulţi şoferi nu acordă suficientă atenţie problemelor de alimentaţie.

Dacă pe timpul deplasării pe distanţe scurte, prin localitatea de reşedinţă, aceste problemenu există sau nu pot   influenţa prea mult actul şi siguranţa conducerii, în cazul deplasărilor pe distanţe mai lungi influenţa lor asupra stării de sănătate devine deosebit de importantă. În aceste situaţii trebuie să se aibă în vedere respectarea unor principii de alimentaţie sănătoasă. 

Medicii ne atrag mereu atenţia asupra alimentelor pe care le putem consuma, cât putem mânca şi cum trebuie să consumăm, fiindcă o alimentaţie corectă poate determina o stare de sănătate corespunzătoare şi o bună dispoziţie pe tot parcursul deplasării, ceea ce va avea o influenţă pozitivă şi asupra actului conducerii. 

Ce, cât şi cum mâncaţi
Trebui să ştiţi un lucru: contează nu numai ce mâncaţi, ci şi cât şi cum. Iată câteva reguli:

Încercaţi să vă păstraţi calmul înainte de plecare, să evitaţi discuţiile enervante, în contradictoriu şi să nu consumaţi medicamente sau alte substanţe interzise şoferilor. 
Consumaţi cel puţin un fel de mâncare caldă sau o băutură caldă;
Evitaţi alimentele prea grase, prea sărate sau prea condimentate sau, dacă nu le puteţi evita complet, consumaţi-le în cantităţi mici;

Mâncaţi moderat pentru a nu vă ridica de la masă ghiftuiţi după un prânz copios;

Nu vă grăbiţi cu masa, mestecaţi liniştiţi alimentele;

Consumaţi felurile de mâncare în cantităţi mici, cu pauze între ele;

Luaţi cu dumneavoastră lichide pe parcursul călătoriei. Nu strică să aveţi, în călătoriile mai lungi, un termos cu ceai cald; Dar nu consumaţi lichide în timpul mesei. Ele trebuie consumate cu cel puţin o jumătate de oră înainte de masă sau la o oră după terminarea ei. În timpul mesei se pot consuma cantităţi foarte mici de lichide pentru a nu dilua prea mult sucul gastric, ceea ce ar produce un efect negativ asupra actului digestiei, îngreunând-o şi prelungind-o. 

Nu stropiţi felurile de mâncare cu alcool nici chiar în cantităţi mici. Reamintim că prezenţa alcoolului în sânge produce scăderea capacităţii de concentrare şi de observare, precum şi prelungirea timpilor de reacţie. Un şofer băut va aprecia mai prost distanţele şi va conduce mai riscant, devenind un pericol şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. 

O mică pauză, de cel puţin o oră, după servirea mesei, este binevenită înainte de urcarea la volan. În acest interval de timp se desfăşoară o bună parte a procesului de digestie.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top