Mii de proprietari de masini second hand, cercetati penal

ANAF anchetează sute de firme care au încălcat legea la importul și vânzarea de masini second hand. Câteva mii de clienți persoane fizice ar putea fi cercetați penali pentru evaziune fiscală.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a descoperit că 181 de societăți care au efectuat achiziții intracomunitare de mașini la mâna a doua în valoare de 1 miliard lei au declarat un preț mai mic al vehiculelor la vânzarea în țară, pentru a evita plata de TVA, la valorea reală. Mai multe detalii găsiți aici.

ANAF derulează în prezent o operațiune de identificare a tuturor celor care au cumpărat mașini second-hand prin intermediul firmelor vizate. Dacă se va dovedi că aceștia nu au plătit valoarea reală a vehiculelor, vor fi obligați să plătească, către stat, diferența de TVA aferentă valorii reale a autoturismului.

Inspectorii antifraudă au identificat prejudicii de 131 milioane de lei, în marea lor majoritate prin aplicarea eronată a TVA la vânzarea către clienții persoane fizice. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penalã, iar 55 de milioane de lei reprezintã prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizatã Inspecția Fiscalã.

Instrumentele și platformele de cooperare internaționalã la care este racordatã ANAF au condus la identificarea rapidã a societãților fraudatoare, obținerea de documente și derularea de verificãri suplimentare și vor asigura și pe viitor acest lucru.

Deoarece cumpãrãtorii sunt tentați de un preț cât mai mic al autoturismelor, trebuie sã cunoascã și faptul cã demonstrarea unei înțelegeri între aceștia și persoanele de la care cumpãrã autoturismul pentru evitarea/diminuarea obligației de platã a TVA va avea ca efect stabiliea unor sume suplimentare și în sarcina lor și chiar acuzarea de evaziune fiscalã.

Adaugati comentariu