Andreas Mikkelsen este campionul ediţiei 2011 a IRC

Câştigătorul ediţiei 2011 a Intercontinental Rally Challenge (IRC) este Andreas Mikkelsen, de la ŠKODA UK Motorsport.

La volanul unei Fabia Super 2000, preparată de ŠKODA Motorsport (echipa de fabrică), Mikkelsen a câştigat confortabil ultimul raliu din acest sezon, din Cipru, realizându-şi astfel visul de a câştiga titlul în campionat. Jan Kopecký, de la ŠKODA Motorsport, a ocupat locul doi în Cipru, terminând pe locul doi şi la general, devenind astfel, pentru a treia oară consecutiv, vicecampion în IRC.

Al treilea cel mai bun pilot din această ediţie a IRC este campionul din ediţia 2010 a IRC şi campionul în sezonul 2011 din SWRC, Juho Hänninen. Realizările ŠKODA din acest sezon încununează sărbătorirea a 110 ani de implicare în motorsport a mărcii.

Pe un traseu cu diverse suprafeţe, cinci candidaţi la titlu, dintre care patru cu maşini Fabia Super 2000, şi o porţie dublă de premii puse în joc: Raliul Cipru, ultimul eveniment al acestei ediţii a Campionatului IRC, a reprezentat punctul culminant al sezonului.

Doi dintre candidaţii la victorie au abandonat în prima etapă (Hänninen într-o Fabia, din cauza unui accident şi Neuville într-un Peugeot, din cauza problemelor tehnice), şi astfel a fost clar, înainte de începerea etapei finale de sâmbătă, că titlul campionatului va fi obţinut de Mikkelsen, Kopecký sau Loix (cu toţii aflaţi la volanul câte unei maşini Fabia Super 2000). Aflat în fruntea clasamentului după prima zi, Andreas Mikkelsen şi-a folosit perfect avantajul pentru a câştiga cel de-al doilea raliu din acest sezon, precum şi întregul campionat.

Jan Kopecký de la ŠKODA Motorsport (echipa de fabrică) a terminat pe locul doi în Cipru şi pe locul doi la general, iar al treilea cel mai bun pilot din acest sezon IRC este coechipierul său Juho Hänninen, ceea ce înseamnă că maşinile Fabia Super 2000 au câştigat primele trei locuri.

Andreas Mikkelsen: “Nu-mi vine să cred, este un sentiment extraordinar şi sunt copleşit de emoţii. Am avut un an extraordinar şi aş vrea să mulţumesc tuturor membrilor echipei noastre. Mulţumiri speciale pentru ŠKODA, am avut o maşină fantastică.”

Jan Kopecký: “Ştiam că trebuie să câştigăm în Cipru, pentru a câştiga şi titlul în campionat, dar Andreas a fost pur şi simplu prea rapid aici. Maşina a fost fantastică pe tot parcursul sezonului şi vreau să mulţumesc întregii echipe pentru faptul că a pregătit totul într-un mod excelent.”

Juho Hänninen: “Deşi, în acest sezon, nu am apărut în mod regulat în IRC, am avut o şansă bună să câştigăm titlul la final. Considerând porţia dublă de puncte, disponibile aici în Cipru, greşeala mea stupidă a avut un impact  major asupra clasamentului final. Oricum, sunt bucuros că am ajutat echipa să câştige Cupa Constructorilor”.

ŠKODA a câştigat opt raliuri dintr-un total de unsprezece din campionatul din acest an al IRC – Hänninen a câştigat trei (Insulele Canare, Ucraina, Azore), Kopecký două (Republica Cehă, Ungaria), Mikkelsen două (Scoţia, Cipru) şi Loix unul (Belgia).

Pentru prima dată în istorie, ŠKODA Motorsport va participa la Cursa Campionilor din acest an. Văzut ca şi apogeu al sezonului de motorsport, evenimentul are loc în Düsseldorf, Germania, în primul week-end din decembrie (3-4 Dec).

Clasamentul final IRC 2011 – Piloţi:

1. Mikkelsen – 153,5 puncte
2. Kopecký – 152 puncte
3. Hännnien – 125 puncte

Adaugati comentariu