Advertisement

Anvelope pentru iarnă

Tot mai mulţi automobilişti sunt convinşi, în ultimul timp, că venirea iernii impune utilizarea unor anvelope potrivite pentru acest sezon, destinate rulării pe şosele cu zăpadă, pe ploaie abundentă, pe noroi sau gheaţă, asigurând o tracţiune sporită în aceste condiţii.

Acestea sunt confecţionate din materiale rezistente la temperaturi scăzute, până la -40 grade Celsius, fără a-şi pierde calităţile. Diferenţa dintre anvelopele de  vară şi cele de iarnă este evidentă nu numai atunci când circulăm pe suprafeţe acoperite de zăpadă sau mâzgă, ci şi atunci când temperatura mediului ambiant a coborât sub minus 7 grade Celsius, deşi carosabilul este uscat.

Avantaje
Prin ce se deosebeşte o anvelopă de iarnă de una de vară? În primul rând, printr-o compoziţie specială a cauciucului, care îi oferă o elasticitate mai mare la temperaturi scăzute. 

În al doilea rând, prin elementele geometrice speciale ale profilului. Profilul acestor anvelope este proiectat cu foarte multe interstiţii, crestături, care le asigură o priză bună atât la zăpadă, cât şi la noroi sau mâzgă, permiţând evacuarea mai rapidă a filmului de apă. 

Elementele specifice ale profilului, structura lamelară densă a acestuia îmbunătăţesc accelerările, dar şi frânările, datorită aderenţei mărite, atât în plan longitudinal, cât şi transversal, pe suprafeţele menţionate, asigurând astfel o tracţiune mai bună, o stabilitate şi o manevrabilitate îmbunătăţite şi o capacitate de frânare ridicată pe timpul iernii. 

Unele persoane, care au pe automobil doar anvelope de vară, la ivirea gerului şi a zăpezii încearcă să îmbunătăţească aderenţa prin montarea lanţurilor antiderapante. Pe lângă faptul că montatul şi demontatul lanţurilor sunt operaţiuni greoaie, ce se execută în plin ger, folosirea lor  aduce un câştig doar pe suprafeţe acoperite cu zăpadă, altfel ele limitează viteza maşinii, iar consumul de carburant creşte. 

Alegeţi anvelopa adecvată
Pentru a vă alege anvelopa de iarnă corespunzătoare maşinii dumneavoastră, prezentăm un exemplu de citire a notaţiilor de pe anvelope. 

Notaţia 185/65 R 14 86 T
Citire: 
185 = lăţimea pneului în mm; 
65 = raportul între înălţimea flancului şi lăţimea benzii de rulare; 
R = construcţie radială; 
14 = diametrul jantei, exprimat în ţoli; 
86 = indicele de încărcare  (vezi tabelul, în cazul nostru pentru numărul 86 corespunde o greutate de 530 kg); 
T = indice de viteză (din tabel se observă că noţiunea T corespunde vitezei maxime maxime admise de 190 km/oră). 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top