Anvelopele de iarnă obligatorii (momentan) doar pentru transportatori

Pentru moment, doar transportatorii au motive legale pentru a își echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. Pentru autoturisme, această măsură se află în stadiu de propunere legislativă.

Echiparea cu anvelope de iarnă a autoturismelor care circulă în sezonul rece,  face subiectul unei propuneri de modificare a legislaţiei rutiere, printr-un proiect de Ordonanță a Guvernului inițiat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. 
De asemenea, subiectul a fost abordat și în plenul Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, dezbaterile fiind în curs de derulare.
În prezent, utilizarea anvelopelor de iarnă pe autoturisme este doar o recomandare a poliţiei rutiere, în vederea asigurării unui trafic rutier fluent și sigur în anotimpul rece și se bazează pe beneficiile pe care acest gen de anvelope le aduce, în sensul sporirii gradului de aderență în condiții de temperaturi scăzute sau de carosabil alunecos.
Din punct de vedere tehnic, momentul optim pentru înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară este marcat de scăderea frecventă a temperaturii medii sub 7° Celsius.
Actualmente, legislația rutieră sancționează cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 puncte de amendă, fapta de a conduce un autovehicul cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, potrivit de art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”Sursa: Comisar șef de poliție Diniță Lucian, Director Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top