Aromă scandinavă în segmentul crossover

Saab nu va avea deloc viață ușoară în încercarea de a supraviețui pe cont propriu. Lărgirea gamei de produse este esențială, iar aici intervine 9-4X, noul concurent al suedezilor pe segmentul crossover.

Inainte de a imbunatati cifrele de vanzari Saab trebuie sa isi largeaza baza destul de restransa de clienti. Noul 9-5 a fost primit bine, dar aici vorbim in principal de clientii tipici Saab, care conduceau vechea generatie si acum trec la un nivel superior. Noul 9-4X vrea sa faca exact asta, sa atraga clienti care pana de curand nu au luat vreodata in calcul brandul suedez.

Targetul principal este piata din America de Nord, acolo unde downsizeing-ul a generat o crestere considerabila a segmentului crossover-SUV. Situat intre 9-3X si 9-5 ca dimensiuni, noul 9-4X are o lista destul de lunga de indatoriri. Pe de o parte, trebuie sa arate ca respecte noua linie de design Saab inaugurata cu lansarea lui 9-5, iar pe de alta parte trebuie sa fie suficient de mare cat sa satisfaca nevoia americanilor de spatiu. 

La prima vedere designerilor suedezi le-a cam iesit, 9-4X este un Saab fara doar si poate, incepand cu grila specifica pana la alura sportiva indicata de linia joasa a plafonului. Interiorul se inspira puternic din cel al noului 9-5, un lucru bun daca luam in calcul recenziile pozivite de care a beneficiat sedanul suedez. Sub capota se afla, pentru moment, doua propulsoare V6 pe benzina, unul aspirat de 3.0 l si 265 CP si unul supraalimentat de 2.8 l si 300 CP (exclusiv pe variantele Aero). 

Aici probabil vor aparea problemele principale in momentul in care vor debuta vanzarile lui 9-4X in Europa, experienta aratandu-ne ca motoarele mari pe benzina in segmentul crossover nu sunt pe placul europenilor. Puterea este transmisa rotilor prin intermediul avansatului sistem de tractiune integrala marca Saab XWD, complimentat de DriveSense ce poate regla in timp real raspunsul suspensiei. 

Vanzarile vor debuta in luna mai pentru piata americana si in august pentru cea europeana. Preturile vor fi anuntate cu scurt timp inainte de lansarile oficiale.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top