Atenţie, incendiu la bord!

Apariţia unui incendiu la bordul automobilului constituie una din situaţiile cele mai periculoase.

Flăcările pot apare brusc sub capotă din diferite cauze: scurgeri de benzină din conducte de alimentare neetanşe direct pe motor sau pe ţevile de eşapament, izolaţii necorespunzătoare ale cablurilor electrice sau improvizaţii ale acestora care produc scântei electrice în apropierea scurgerilor de combustibil etc.

Riscurile cele mai mari de incendiu le prezintă maşinile vechi dotate cu carburator, cu o vechime de peste 10 ani care, în loc să fie predate la casare prin Programul Rabla, continuă să fie încă folosite deşi prezintă un grad înalt de risc şi un nivel de poluare atmosferică enorm. Un risc deosebit îl pot prezenta şi instalaţiile duale benzină-GPL care, dacă nu sunt verificate la timp, se pot deteriora (mai ales etanşarea rezervorului sau a conductelor de gaz), producând incendii sau chiar explozii extrem de periculoase.

Reguli de prevenire a incendiilor la bord:

-verificaţi  periodic instalaţiile de alimentare, conductele acestora precum şi izolaţia cablurilor electrice şi înlăturaţi complet scurgerile de ulei sau de carburant;

-pe timpul staţionării şi alimentării în benzinării opriţi motorul;

-nu transportaţi carburanţi sau butelii cu substanţe periculoase în automobil, nici măcar în portbagaj;

-verificaţi să aveţi în automobil un stingător de incendiu portativ în stare bună;

-încheiaţi o asigurare facultativă CASCO.

Stingerea incendiului
Un început de incendiu poate fi combătut cu ajutorul stingătorului portativ imediat ce se observă apariţia fumului sub capotă. În momentul acela faceţi rapid următoarele operaţiuni:

-scoateţi cheia din contact pentru a opri motorul şi a tăia curentul.

-evacuaţi pasagerii din automobil la o distanţă de cel puţin 50 metri depărtare.

-deblocaţi capota maşinii şi deschideţi-o parţial, doar atât cât să puteţi pulveriza jetul de spumă la baza flăcărilor. Dacă reuşiţi să stingeţi începutul de incendiu în două-trei minute de la apariţia lui înseamnă că aţi avut noroc.

Există statistici care arată că dacă incendiul nu a putut fi stins  în câteva minute de la apariţie şi tinde să se amplifice, trebuie să nu mai faceţi pe eroul, să plecaţi de lângă automobil la 50 metri depărtare şi să anunţaţi pompierii la 112. Fiindcă există întrunite condiţiile ca automobilul să explodeze. Până vor veni pompierii amintiţi-vă unde aţi pus poliţa de asigurare CASCO.

Există în magazinele auto şi în unele benzinării strigătoare de toate capacităţile (0,5 litri, 1 litru şi 2 litri). Cu cât este de capacitate mai mare este mai bun în caz de incendiu. Cumpăraţi-l pe acela, nu vă uitaţi la bani (costă între 30 şi 100  lei, după mărime).

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top