Autobuzul electric Dancer este revoluționar

Autobuzul electric Dancer autoexpert.ro

O companie lituaniană a realizat un mijloc de transport diferit de ceea ce circulă pe stradă. Autobuzul electric Dancer este extrem de ușor, iar bateria lui se încarcă în 10 minute!

Acesta este cel mai ușor autobuz electric de 12 m din lume. Greutatea sa este de 9,7 tone, fiind mai mică cu 30% decât cea a celui mai apropiat concurent. Asta, pentru că Dancer are o caroserie realizată din recipiente de plastic reciclate. De aici decurg câteva avantaje. Pe lângă greutatea redusă, autobuzul este și foarte accesibil. În cazul vehiculelor mari de transport, prețul este arareori afișat, și depinde mult de numărul de unități comandat. De aceea, producătorul nu a afișat un preț de achiziție, dar specifică pe site că ”este foarte accesibil”. Există un calculator de costuri de achiziție pe site. În sfârșit, și consumul de energie este foarte scăzut. Autobuzul este creditat cu 0,72 kWh/km.

Autobuzul electric Dancer autoexpert.ro

➡ Premieră în Europa: primul autobuz autonom aflat în circulație 💡

Actualmente, autobuzul este testat pe aeroportul din Vilnius, unde transportă pasageri de la poarta de îmbarcare la aeronavă și invers. Capacitatea este de 88 de pasageri, dintre care 32 pe scaune. Bateria Li-Ion cu care este echipat are o capacitate de 60 kWh, adică este mai mică decât cea de pe Kia Niro EV de top (64 kWh). Dat fiind consumul declarat, autonomia ar trebui să bată spre 90 km.

Ținând cont că bateria poate fi încărcată complet în 10 minute, vehiculul poate deveni fără probleme autobuz de linie pe rutele urbane. Încărcătorul on-board permite încărcarea cu 500 kW. Numai să țină rețeaua! De asemenea, este pretabil și la cursele preorășenești. Caroseria este desenată astfel încât să scadă coeficientul aerodinamic, pentru menținerea autonomiei și la viteze mai mari. Viteza maximă este limitată la 80 km/h. Puterea totală a motoarelor este de 250 kW (340CP).

Autobuzul electric Dancer – facilități

Sistemul de monitorizare cu acoperire pe 360 de grade asigură o manevrare ușoară, iar oglinzile virtuale au sistem Night Vision. Toate sistemele sunt monitorizate wireless, în timp real. Pasagerii beneficiază de conectivitate Wi-Fi la internet și de prize USB. De asemenea, ușa din spate permite accesul cărucioarelor și scaunelor cu rotile.

credit foto: dancerbus

 

 

Adaugati comentariu