Autonomia e viitorul: Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion Concept

Mercedes-Benz prezintă la Detroit F 015 Luxury in Motion Concept, propria viziune asupra noţiunilor de lux şi conducere autonoma.

Construit dintr-un mix inteligent de mase plastice ranforsate cu fibra de carbon, aluminiu si otel, Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion Concept este o limuzina de 5.220 mm lungime, 2.018 mm latime si 1.524 mm inaltime. Jantele uriase de 26 inci sunt plasate la extremitatile ampatamentului de 3,61 m, cu 445 mm mai generos decat cel al Clasei S.

Interiorul pare desprins din manualele de design extraterestre. Usile batante ce se deschid la un unghi de 90 grade dezvaluie o podeaua perfect plana, placata cu lemn de nuc, iar o masa futurista rasare la simpla apasare a unui buton, suprafata acesteia gazduind un urias ecran tactil. De jur imprejurul pasagerilor se regasesc alte sase display-uri ce furnizeaza informatii despre viteza, trafic sau vreme, totul cu ajutorul gesturilor simple ale mainilor sau ochilor – eye-tracking.

Cele patru scaune individuale se rotesc complet in jurul axei, astfel ca soferul isi poate petrece timpul cu spatele la parbriz, un ansamblu complex de camere video si senzori preluand rolul de pilot automat. Coloana de directie telescopica scoate la iveala volanul minuscul, in modul de conducere manual.

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion Concept este un hibrid ce combina tehnologia pilei de combustie cu cea plug-in, sistem introdus in 2011 de prototipul F125. Doua motoare electrice montate pe puntea spate, fiecare cu o putere de 100 kW, livreaza in total 272 CP si 398 Nm. Suficient pentru o viteza maxima de 200 km/h si un sprint 0-100 km/h realizat in 6,7 secunde. Totul in conditiile unui consum mediu de 0,760 kg H2/100 km, echivalentul a 2.0 l/100 km de motorina. Autonomia totala estimata la 1.100 km cu un singur plin de hidrogen este atinsa cu ajutorul bateriilor litiu-ion alimentate prin inductie. In modul de rulare exclusiv electric, limuzina autonoma poate parcurge 200 km.

F 015 Luxury in Motion nu va intra in productia de serie, insa modele cu emisii zero ce vor prelua intregul sau arsenal tehnologic o vor face, in maximum zece ani, potrivit calendarului de lansari Mercedes-Benz.

Adaugati comentariu