China ne-a dat Covid, telefoane mobile ieftine și, mai nou, vehicule electrice competitive. Acum, însă, ne dă și un exemplu de infrastructură monumental gândită. Acesta este autostrada-pod din munți, care permite mașinilor să întoarcă.

Poți să-i blamezi pentru multe, dar nu ai cum să nu te minunezi la vederea unor minuni tehnice ieșite din mâinile chinezilor. În 2021, în România, kilometrul de autostradă pe teren plat se toarnă mai lent decât merge melcul plictisit. Între timp, în China, apare asta.

Autostrada-pod autoexpert.ro

O autostradă printre munți, cu câte 3 benzi pe sens (plus o bandă de urgență). Și asta nu e tot. Dacă ai intrat din greșeală, sau ți-ai dat seama că ai uitat gazele deschise acasă, sau, din orice motiv, vrei să întorci, nu trebuie să mergi până la capăt. Există o porțiune separată construită pe deasupra autostrăzii, care permite întoarcerea la 180 de grade. Nu știm dacă există și una similară pentru celălalt sens de mers. Probabil că sunt alte ieșiri, așa cum sugerează săgețile pictate pe asfalt.

Unde se află autostrada-pod

Dar nu neapărat utilitatea sa este remarcabilă, cât nivelul tehnologic care le-a permis acest artificiu, la o asemenea înălțime.Sigur că, într-o țară comunistă precum China, e greu să te întrebi dacă construcția a luat tribut și vieți. Cert e că, în timp ce noi nu suntem capabili să construim șosea în linie dreaptă, pe pământ solid, ei fac autostrăzi supraetajate în munți.

 

Construcția se află în provincia Guizhou. Pe breteaua de întoarcere, viteza limită este de 40 km/h, pentru siguranță. Să nu-i spuneți asta lui Ken Block!

Nu numai în China se găsesc, însă, șosele impresionante. Am realizat un clasament cu cele mai periculoase drumuri din lume, pe care îl poți vedea aici!