Aventura Dakar 2011 s-a încheiat pentru echipa Vectra Racing

Mani Gyenes, câștigătorul clasei Maraton de la Dakar 2011 și Marcel Butuza, ocupantul locului șase la aceeași clasă a categoriei moto, revin în România miercuri, 19 ianuarie. Riderii echipei Vectra Racing vor ateriza pe aeroportul Henri Coandă Otopeni, la ora 17.45, cu o aeronavă ce vine de la Roma.

Din cauza dificultății, Dakar-ul este asemănat, atât de concurenți cât și de echipele de asistență și de organizatori, cu escaladarea Everestului. Cei doi piloți români au izbutit să termine ediția din 2011 după ce au parcurs în total 9.500 de km în Argentina și Chile, revenind acasă cu rezultate în premieră pentru sportul cu motor din România.

Mani Gyenes a reușit să încheie raliul, ce a avut în total 13 probe speciale, pe primul loc la clasa Maraton (la această categorie nu este permisă schimbarea propulsorului de-a lungul celor două săptămâni) și pe locul 18 la general. În clasamentul Amatorilor (acest clasament se adreseză concurenților ce nu sunt piloți oficiali ai nici unui constructor), riderul se află pe locul 4. În topul piloților ce au folosit, în Dakar 2011, motociclete cu motoare mai mari de 450 cmc sătmăreanul se află pe locul 3.

Marcel Butuza a încheiat cea mai dificilă competiție la care a luat startul în cariera sa, ce numără peste 30 de ani de motocilism, pe locul 6 la Maraton și pe 59 la general. Pilotul, care în 2007 a ocupat locul șase în clasamentul final al Campionatului Mondial de Rally-Raid, este pregătit să ducă mai departe team-ul  considerat  una din cele mai bune echipe private din rally-raidul mondial.

Acum când sunteți la finalul raliului și vă pregătiți pentru revenirea în România, cum priviți Dakar 2011?

Mani Gyenes: Comparativ cu 2007, când am participat la primul Dakar, acesta mi s-a părut mai dificil. Atunci nu aveam experiența de acum, iar raliul a măsurat în total cu 1000 de km mai puțin decât cel din 2011. În plus, în America de Sud condițiile sunt diferite. Aici raliul este mult mai obositor pentru că avem etape de legătură foarte lungi. Am mers aproape în fiecare zi sute de km până la startul pe proba specială.

Marcel Butuza: Toți concurenții privesc Dakar 2011 ca fiind cea mai grea ediție de la mutarea raliului din Africa în Argentina și Chile. Pentru mine a fost cel mai dificil raliu în care am concurat. Am avut o probă specială unde foarte mulți dintre noi ne-am depășit limitele. La revenirea din Chile în Argentina, după ce am fost în Anzi la -3 grade C, am concurat în proba specială la peste 40 grade C, iar eu am ajuns într-un canion cu câțiva concurenți de la quad. În acel canion era foarte cald, piatra și nisipul erau extrem de încinse și m-am chinuit foarte mult timp să scot motocicleta.

Care a fost pentru voi cea mai grea porbă specială?

Mani Gyenes: Pentru mine cea mai grea zi a fost cea de pe 7 ianuarie, când eram în Atacama și am avut 456 de km de probă specială, cu multe dune, piatră și praf.

Marcel Butuza: Au fost multe porbe grele, însă penultima a fost cea mai dificilă pentru mine. Au fost 555 de km cu noroi, foarte mult nisip ud care se lipea de motociclete, a fost și fesh fesh (nisip foarte fin). După primii 20 de km toți eram aproape extenuați.

Marcel Butuza ai fost dezavantajat încă din prima zi de poziția la start. Cât de dificil a fost raliul din acest punct de vedere?

Am avut numărul de concurs 80 și încă din prima zi am plecat după primii 70 pentru că s-a pornit în ordinea numerelor. Este foarte greu pentru că deja traseul se strică după ce trec primii 30-40 de concurenți. În plus sunt multe urme, pentru că nu pleacă doar motociclete în față ta ci și quaduri.

Victoria din acest an de la clasa Maraton este a doua pe care Vectra Racing o obține în Dakar?

Marcel Butuza: Da. În 2009 Frans Verhoeven, care pe atunci era coechipierul nostru, a câștigat Dakar-ul la calsa Maraton și a fost o performanță extraordinară pentru o echipă din România. Anul acesta Mani a mers foarte bine și a reușit să câștige la Maraton.

Amândoi am avut noroc cu cei doi colegi din echipa de asistență, Liviu Butuza și Romeo Duicu făcându-și extraordinar de bine treaba. Datorită lor am reușit să ajungem la finish și ținem să le mulțumim pentru tot efortul depus în cele peste două săptămâni cât a durat Dakar 2011.

Ce urmează în acest sezon, pentru că Dakar-ul a fost doar începutul?

Marcel Butuza: Vom încerca să concurăm la cât mai multe etape din Campionatul Mondial de Rally-Raid.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top