Bani UE pentru sute de statii pentru masini electrice

Test Renault Zoe

Comisia Europeana va aloca 19 miloane euro pentru construirea unei retele de statii pentru masini electrice in mai multe state din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.

Statiile vor fi realizate de consortiul NEXT-E, alcatuit din Grupul MOL, E.ON si alti parteneri, si vor fi amplasate pe autostrazi, la distante de maximum 150 de kilometri. Pe lista tarilor beneficiare se afla Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croatia si Romania.

Statiile vor permite incarcarea ultra-rapida a masinilor electrice, urmand sa aiba o capacitate cuprinsa intre 50 kW si 150 kW.

Fondurile dedicate proiectului NEXT-E este finantat prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, mecanismul financiar al UE de sprijinire a retelelor de infrastructura ce prevede investitii totale de 4,7 miliarde euro sub forma de cofinantari publice si private.

Domeniul transporturilor beneficiaza de 2,7 miliarde euro pentru 152 de proiecte-cheie care sprijina mobilitatea competitiva, ecologica si interconectata in Europa, prin instalarea unor puncte de alimentare cu combustibili alternativi si la implementarea unor solutii inovatoare de gestionare a traficului.

Adaugati comentariu