Bateria pe bază de apă – performanțe de Li-Ion la ”o fracțiune” din preț

Bateriile pe bază de apă autoexpert.ro

Startupul Alsym Energy a prezentat bateria pe bază de apă. Aceasta promite să egaleze performanțele celei Li-Ion, fără a prezenta vreun dezavantaj tipic acesteia.

Fără minerale scumpe și greu de procurat. Fără pericol de incendiu. La un preț extrem de mic. Asta ne promit batriile pe bază de apă dezvoltate de compania americană Alsym Energy.

Și nu e încă un foc de paie. Micuța companie din Boston a obținut de la investitori fonduri de 32 mil. dolari pentru a continua dezvoltarea bateriilor. Printre investitori se află și un producător auto din India, care urmărește comercializarea de mașini electrice ieftine.

“Motivația noastră a fost de a o face accesibilă, astfel încât să poată fi implementată pe scară largă. Nu vrem să rămâna o tehnologie de nișă”, a declarat Mukesh Chatter, CEO și cofondator al startup-ului, pentru Fast Company.

Bateriile pe bază de apă autoexpert.ro

Bateria pe bază de apă utilizează alte componente ușor de procurat și la prețuri accesibile. Printre ele, manganul și oxidul de metal. Nu conține cobalt, o componentă critică și costisitoare a bateriilor cu litiu. Acesta contribuie la problemele de sănătate și de mediu din cauza lanțului de aprovizionare. De asemenea, nu utilizează litiu, care este o amenințare pentru mediu, fiind extras prin minerit. Iar aspectul ăsta e important, litiul înregistrând recent o creștere a prețului și se anticipează că va determina creșterea prețului bateriilor.

Avantajele bateriei pe bază de apă

Potrivit echipei din spatele Alsym Energy, noul design are “performanțe asemănătoare cu cele ale litiului”. Dar, spre deosebire de acesta din urmă, noile baterii nu sunt inflamabile. Acest lucru economisește bani, deoarece nu necesită protecție specială pentru a evita incendiile. Totodată, oferă bateriilor aplicații suplimentare, cum ar fi utilizarea pe nave, unde industria este deosebit de preocupată de riscul de incendiu.

Dacă totul decurge conform planului, Alsym Energy va începe testarea beta cu primii săi clienți la începutul anului 2023. Producția de mare volum ar urma să înceapă încă din 2025. Designul inovator al bateriei va face cu siguranță valuri la nivel global; cu toate acestea, prioritatea companiei este de a o face mai întâi accesibilă în regiunile cu venituri mici. Iar utilizarea lor ar putea depăși ramura transporturilor, putând fi folosite li pentru a stoca energia solară. Acest lucru este crucial mai ales pentru gospodăriile care nu au în prezent acces la rețeaua energetică.

via alsym

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top