Berlin, gata să renunțe complet la mașini

Berlin, gata să renunțe complet la mașini

Inițiativa de a renunța complet la mașini în fosta capitală RDG e atât de serioasă, încât va ajunge să fie discutată ședințele de primărie.

De ce să ne mai încurcăm cu jumătăți de măsură? În loc să interzicem doar mașinile cu combustie, hai să le oprim pe toate! Asta s-a gândit un grup din fosta capitală a RDG, numit Berlin Autofrei.

Conform acestuia, tot ce-ți trebuie în oraș e o bicicletă. Mașinile ocupă mult spațiu, deci îngreunează traficul, și, firește poluează. Nu numai prin țeava de eșapament, ci și prin uzarea anvelopelor, care aruncă mici particule de cauciuc în aer. Nu că bicicletele n-ar avea anvelope…

Berlin, gata să renunțe complet la mașini autoexpert.ro

Iar inițiativa a căpătat amploare. Pentru a intra în dezbateri oficiale, era nevoie de 20.000 de semnături. Au fost obținute 50.333. Acum, se va trece la nivelul următor – discutarea proiectului de lege la nivel oficial, în ședințele primăriei. Încă mai sunt de reglementat probleme, de aceea discuțiile oficiale au fost amânate de pe 5 ianuarie (așa cum se dorea inițial), până pe 7 martie.

Va renunța Berlinul complet la mașini?

Dacă va fi considerată ca fiind constituțională, va fi nevoie de încă 4 luni pentru discuții și aprobare. Însă publicația The Berliner, care a publicat știrea, nu crede că aceasta va avea sorți de izbândă. Dacă va pica, va fi nevoie de un referendum. Acesta va necesita 175.000 de semnături, pentru a fi repusă în discuție.

Vor exista și excepții de la regulă. Pe teritoriul de 891 kmp al orașului, vor circula în continuare autobuze, tramvaie și metrouri. De asemenea, este permisă și circulația mașinilor, în anumite condiții. De exemplu, persoanele cu hanicap pot folosi, în anumite condiții, mașinile. Totodată, la nevoie, poți închiria o mașină de maximum 6 ori pe an pentru transportul în oraș, dacă poți dovedi că depinzi de serviciile acesteia. De exemplu, dacă te muți și ai de cărat mobilă.

sursa foto deschidere: wikipedia

 

Adaugati comentariu