”Big Heads”, parteneriat Porsche-Martin Schoeller

Big Heads

”Big Heads”. Sau, mai exact, fotografii artistice din garajul Porsche: Pentru că vorbim despre portretele a șase piloți Porsche LMP1, realizate de Schoeller în timpul Cursei de 6 ore de la Nürburgring din 2016, pentru care fotograful a câștigat numeroase premii. Acestea urmează să fie expuse în perioada 19 mai – 2 septembrie 2018 de către ”Nederlands Fotomuseum” din Rotterdam și reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între Porsche și renumitul fotograf, alte expoziții și ședințe foto urmând a fi planificate în viitor.

Big Heads

Schoeller este unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani de portret. Născut la Munchen în 1968, și-a început cariera la New York, alături de Annie Leibovitz. Portretele unor personalități și persoane publice precum Barack Obama, Angelina Jolie, Jack Nicholson, Angela Merkel și George Clooney au ajuns de referință în industrie și l-au consacrat. Marca distinctivă a lui Schoeller este realizarea portretelor de la o distanță foarte mică. În aceste cadre, fețele sunt luminate cu o lumină slabă de neon și surprinse întotdeauna din aceeași perspectivă: din față și ușor de jos în sus.

Pe lângă cele mai bune lucrări ale lui Schoeller, realizate pe parcursul a peste două decenii, vizitatorii expoziției ”Big Heads” din Rotterdam vor putea vedea rezultatul unui proiect foto extraordinar, din 2016. În timpul Cursei de 6 ore de la Nürburgring, fotograful a făcut portretele celor șase piloți Porsche de la clasa LMP1. Această ședință foto a avut loc imediat ce Mark Webber, Neel Jani, Brendon Hartley, Marc Lieb, Timo Bernhard și Romain Dumas au părăsit manșa prototipului de curse Porsche 919 Hybrid și au ajuns în studioul mobil al lui Schoeller, amplasat chiar lângă garajul Porsche. După ce au renunțat la cască și cagulă, piloții s-au așezat pe scaunul din spatele cortinei negre al mini-studioului, privind direct spre cameră. Scopul acestei ședinte foto a fost acela de a surprinde primele secunde de după finalizarea cursei. Portretele lui Schoeller surprind toate urmele pe care concentrația extremă și adrenalina le-au lăsat pe fețele piloților. Acest proiect a fost o premieră și pentru Schoeller: a fost pentru prima dată când a fotografiat sportivi în timpul unei competiții, când li se pot citi pe față emoții precum tensiune sau ușurare, bucurie sau frustrare.

Big HeadsVorbind despre prima sa experiență pe o pistă de cursă, Schoeller a spus: ”Am vrut să simt, să înțeleg și să experimentez ce se întâmplă acolo – cât de epuizați sunt piloții la finalul competiției, cât de dezamăgiți sunt dacă pierd și cât de euforici dacă ies victorioși.”

Revista Porsche Christophorus a inclus toate cele șase portrete în ediția sa cu numărul 378, pe care a publicat-o cu șase versiuni de copertă – aducând, astfel, un omagiu artei lui Martin Schoeller – pentru prima dată în istoria sa de peste 65 de ani. A fost o premieră care i-a adus ediției numeroase premii. În 2016, Christophorus a câștigat locul al doilea la categoria ”Coperta Anului” în cadrul BCM, cel mai mare concurs european pentru publicații corporative. De asemenea, această ediție specială a fost aleasă câștigătoare a premiului ”Best of Best” în categoria ”Corporate Publishing”, la Automotive Brand Contest 2017, iar anul acesta, Consiliul German de Design a acordat ediției 378 din Christophorus premiul German Design Award 2018.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top