BMW 116d ED

Când poți obține un consum mediu de 5,0 l/100 km în oraș cu un Seria 1, începi să apreciezi mai mult atenția pe care inginerii o acordă ecologiei.

Trebuie să recunosc faptul că nu am fost niciodată un fan al hibrizilor. Înțeleg faptul că perfecționarea acestor tehnologii nu poate avea loc peste noapte dar, la momentul actual, singurul beneficiu pe care îl percep direct este consumul scăzut de combustibil, randamentul cu alte cuvinte. Am petrecut câteva zile în compania acestui 116d EfficientDynamics.

Eram circumspect cu privire la performanțele pe care le oferă acest model echipat cu un motor de 1,6l, gândindu-mă că nu este pusă în valoare o platformă tehnică atât de bună.

Totuși, adoptând un stil de conducere economic, vei observa repede că sunt rare ocaziile în care ai nevoie de întreaga putere a motorului. Are nevoie de 10,5 s pentru a ajunge la 100 km/h, ceea ce reprezintă o valoare mai mult decât decentă.

Despre eficiența acestui motor vorbesc cifrele. Am ajuns la un consum mediu de 5,0 l/100 km într-o zi aglomerată de vineri în București, după ce am trecut prin câteva blocaje provocate de reasfaltarea unor segmente de carosabil. La drum lung, din pură curiozitate, am setat cruise control-ul la 80 km/h. Rezultatul pe acești câțiva kilometri a fost un consum mediu de 3,2l /100 km.

2

Punând accentul pe latura pragmatică, dacă vrei să ajungi în aceste condiții la destinație întrun timp decent, ar fi mai bine să pleci noaptea.

Când poți obține un consum mediu de 5,0 l/100 km în oraș cu un Seria 1, începi să apreciezi mai mult atenția pe care inginerii o acordă ecologiei.

Din punct de vedere tehnic, acest 116d EfficientDynamics impune noi standarde de performanță. Edițiile EfficientDynamics au câteva reglaje specifice care facilitează scăderea consumului. Poți observa direct efectele unor astfel de setări.

Spre exemplu garda la sol mai mică te face să fii mai atent la denivelări, deși diferențele față de un model obișnuit sunt greu de reperat chiar dacă cele două sunt parcate unul lângă celălalt. A doua și cea mai importantă este volanta modificată.

Aceasta elimină vibrațiile la turații foarte scăzute. Vei primi recomandări de schimbare a treptei astfel încât menții motorul chiar și la 1.200 rpm, iar de aici poți accelera fără să simți vibrații deranjante. Menționez că unitatea despre care vorbesc este diferită de cea a unui 116d obișnuit, care este propulsat de un motor de 2.0l.

3

Date tehnice – BMW 116d EfficientDynamics:

Preț de bază: 26.040 euro cu TVA inclus; masă proprie/totală (kg): 1.310/1.840; L/l/h (mm): 4.325×1.765×1.420; volum portbagaj(l): 360/1.200; combustibil: motorină; cilindree (cmc): 1.598; putere max. (kW(CP)/rpm): 85(116)/4.000; cuplu max. (Nm/rpm): 260/1.750; cutie de viteze/trepte: manuală/6; viteza maximă (km/h): 195; sprint 0-100 km/h (s): 10.5; consum urban/extra/mixt: 4.4/3.4/3.8 (l); normă poluare/emisii CO2: Euro 5/99 g/km

Concluzie:

Dacă un automobil obișnuit ajunge la emisii de 99 g/km ne întrebăm care este utilitatea unui hibrid în România. Subvențiile de taxe nu sunt substanțiale ca în alte țări încât să reprezinte un motiv suficient de puternic pentru alegerea unui hibrid, iar efectul direct, cel al consumului, aproape dispare odată cu progresul tehnologic.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top