Test drive BMW 640d Gran Coupe 313 CP

BMW 640d Gran Coupe 313 CP - George Botezatu

Adaugă două portiere şi 113 mm în plus la un Seria 6 şi o să primeşti noua senzaţie 2012 în materie de coupe cu patru uşi, Seria 6 Gran Coupe.

  • Performante dinamice de exceptie
  • interior de calitate si cu multiple posibilitati de personalizare
  • Vizibilitate modesta

Coupe-ul, caroseria care naşte pasiuni şi scrie istorie, este mai nou un motiv de inspiraţie chiar şi pentru maşinile cu patru locuri veritabile şi, implicit, patru portiere. Această modă a fost lansată în rândul producătorilor premium de către Mercedes-Benz prin al său CLS, continuată de Audi A7 şi ridicată la nivel de artă, acum, de către BMW Seria 6 Gran Coupe.

Spre deosebire de concurenţă, BMW are la bază noul Seria 6 la care a adăugat, la prima vedere, două portiere, un ampatament mărit cu 113 mm şi noi modalităţi de personalizare.

4 zile şi 1000 de km

Pentru a ne convinge că există şi alte deosebiri, dar şi pentru a vedea cum se comportă, am programat un test de 4 zile şi aproximativ 1.000 de km cu cel mai opulent Seria 6 Gran Coupe care a atins şoselele din România. Reprezentanţii BMW nu s-au zgârcit când au configurat modelul, lista de opţionale crescând considerabil nota de plată dar, după cum bine intuiţi, pentru potenţialii clienţi, banii nu sunt o problemă.

În razele soarelui, exteriorul reuşeşte să epateze prin linii trasate curat, proporţiile perfect croite şi vopseaua specială Frozen Bronze (8.500 euro cu TVA) aplicată în patru straturi. Pe stradă este greu de trecut cu vederea şi genul de maşină lansată parcă în ciuda climatului economic.

Dacă exteriorul te-a impresionat, aşteaptă-te ca interiorul să te şocheze de-a dreptul. Opulenţa şi bunul gust au făcut front comun într-un habitaclu lucrat în alb şi nuanţe de maro. Pachetul BMW Individual propune o experienţă greu de explicat prin cuvinte simple, în timp ce tehnologia înglobată mă face să cred că am ajuns în locul unde se conturează noul iPhone 5. Plecând de la un layout de Seria 6, designerii BMW au înlocuit în spate bancheta cu o canapea pentru două persoane. Dacă în coupe cele două locuri din spate sunt confortabile doar pentru anumite conformaţii sau înălţimi, ei bine, Seria 6 Gran Coupe oferă două locuri veritabile şi cel mai bun confort din segmentul său.

Merită o menţiune specială spaţiul la cap oferit pasagerilor din spate, precum şi modul cum proiectanţii au creionat silueta de coupe fără a compromite aceste locuri.

Cel mai bun coupe cu 4 portiere?

Un drum de aproape 1.000 de km avea să-mi demonstreze, sau nu, dacă termenul de Gran Coupe înseamnă şi coupe-ul suprem cu patru uşi. Sub capotă sălăşluieşte motorizarea pe care BMW o vinde în mai multe trepte de putere, în cazul de faţă având versiunea de top, 6 cilindri diesel 313 CP, care consumă în regim mixt doar 5,5 l /100 km. Valoarea este atinsă fără niciun fel de compromis când vine vorba de vibraţii sau zgomot, particularităţi specifice motoarelor diesel.

Insonorizarea de top, cutia automată cu 8 trepte şi cele 5 moduri de rulare (Eco Pro, Comfort +, Comfort, Sport şi Sport +) oferă o experienţă la volan unică. În funcţie de modul ales, computerul de bord m-a răsplătit cu un consum de doar 4,7 l/100 km (Eco Pro), dar şi cu acceleraţii care, până nu demult, erau cartea de vizită a maşinilor sport pur-sânge (Sport +).

Modul Eco Pro este un adevărat curs de conducere ecologică, cel de la volan fiind încurajat să ruleze economic şi răsplătit cu un număr de km pe care îi poate face acum suplimentar cu acelaşi carburant din rezervor, graţie noului stil de conducere adoptat. La un buton şi câteva push-uri distanţă se află modul Sport +, prin care coupe-ul de 5 metri şi aproape două tone este de nerecunoscut.

Direcţia şi amortizoarele se întăresc instant, în timp ce pedala de acceleraţie se trezeşte la viaţă şi este mai sensibilă ca oricând. Prin noua setare, 6 Gran Coupe devine incisiv, dar ascultător, aruncându-te dintr-un viraj în altul, aşa cum ştie mai bine: într-un mare, mare stil. Şi, ghici ce?! O să-ţi placă! De fapt, o să-ţi placă toată maşina atât de mult încât, dacă ţi-o permiţi, restul sunt detalii!

Date tehnice: BMW
Seria 6 Gran Coupe
Sasiu si caroserie
Motorizare 40d
Nr. usi/locuri 4/4
Masa proprie/totala [kg] 1790/2390
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 5005/1895/1390
Ampatament
Volum portbagaj [l] 460 (1265)
Motor si transmisie
Tip motor 40d
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 2993
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 230(313)/4400
Cuplu max. [Nm/rpm] 630/1500
Cutie de viteze Automata/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 250
0-100 km/h [s] 5.4
Consum urban/extra/mixt 6.8/4.9/5.6
Emisii CO2 [g/km] 148

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top