BMW construieşte în Mexic o nouă fabrică de 1 miliard euro

BMW va deschide la San Luis Potosi, în Mexic, o nouă uzină în valore de 1 miliard de dolari. A doua facilitate de producţie a companiei bavareze situată pe teritoriul continentului nord-american va fi inaugurată în 2019, cadenţa sa iniţială fiind estimată la 150.000 de maşini pe an.

Noua fabrică ar putea include şi o linie de producţie pentru motoare, BMW luând astfel în considerare, pentru prima dată în istoria sa, montarea de propulsoare în America de Nord. BMW s-a ferit de-a lungul anilor să îşi producă motoarele în afara graniţelor ţării natale, Germania. Prima concesie a fost făcută recent, odată cu inaugurarea unei linii de asamblare pentru motoare cu patru cilindri, la Shenyang, în China, propulsoare destinate exclusiv modelelor comercializate în patria Marelui Zid.

De altfel, aşa cum a dezvăluit însuşi şeful BMW, Norbert Reithofer, ideea ridicării uzinei din Mexic vine ca răspuns la nevoia de reduce dependenţa grupului de piaţa chineză, al cărei avânt nu se mai bucură de ritmul alert de creştere din anii trecuţi. Expunerea companiei la fluctuaţiile pieţelor din regiunea NAFTA devenise deja un risc considerabil pentru finanţele BMW. “La un moment dat, era vorba de creşteri de 70%, apoi de 60%, 50, 40, 30, 20. Anul trecut, însă, au fost doar 17 procente.” În 2014, China a contat pentru mai bine de o cincime din livrările totale ale companiei, respectiv 456.732 de unităţi.

Revenind la uzina din Mexic, germanii de la BMW nu vor fi singurii care vor inaugura o uzină în această ţară, unde costurile de producţie sunt cu circa 20% mai mici decât în SUA. Vecinii lor se vor numi Mercedes-Benz şi Audi, principalii rivali anunţând deja planuri pentru inaugurarea unor uzine la sud de graniţa cu Statele Unite.

Singura uzină operată în prezent de BMW pe continentul Nord American este cea de la Spartanburg, Carolina de Nord (SUA), deschisă în 1994. Aici este produsă întreaga gamă de SAV-uri a companiei germane, fiind responsabilă pentru unul dintre cele mai mari volume de export din domeniu de pe teritoriul american. Rivalii de la Mercedes produc şi ei SUV-urile ML şi GL la Tuscaloosa, în Alabama.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top