BMW brevetează un nou tip de DRL-uri (lumini de zi)

BMW a depus un patent prin care brevetează un nou tip de DRL-uri. Acestea sunt menite să reducă glare-ul. Adică să nu ”strălucească” haotic, ci controlat, în funcție de direcția din care sunt privite.

Actualmente, luminile de zi folosite pe autoturisme luminează necontrolat. Adică lumina pe care o emană, se răspândește ”la liber” în interiorul blocului optic. Iar acest efect creează numai probleme. În primul rând, reflexiile pot deranja șoferii care vin din față. Apoi, semnătura luminoasă se disipează în lumina parazită reflectată de suprafețele din interiorul farului. Astfel, nu mai e la fel de puternic evidențiată. În sfârșit, actualele lumini de zi distribuie lumina la un unghi de aproape 180 de grade.

Viitoarele DRL-uri BMW

BMW a găsit o soluție pentru această problemă. A depus, în acest sens, un patent la Autoritatea Germană pentru Brevete (DPMA). Inovația va permite viitoarelor DRL-uri să lumineze mai clar, în anumite unghiuri controlate, și să disipe mai puțină lumină parazită. Pe scurt, să aibă un glare mai mic.

DRL-uri BMW patent autoexpert.ro

BMW va pune în fața DRL-urilor un ecran opac perforat (nr. 11 în schemă). Acesta va fi așezat între sursa de lumină și plasticul exterior al farului. Ecranul opac este perforat fin, cu mii de puncte, printr-un proces similar gravurii. Aceste deschideri microscopice permit luminii să iasă în fața și lateralele mașinii controlat, prin fascicule proiectate exact. Fiind poziționat în imediata vecinătate a DRL-urilor, ecranul nu permite luminii să iasă și prin alte direcții.

➡ Tesla patentează laserul care curăță parbrizul 💡

Firește, în funcție de desenul perforațiilor, pot fi create tot felul de modele. Iar scuturile pot fi vopsite în orice culoare, inclusiv în cea a caroseriei. Asta va permite integrarea lor în designul general al mașinii. Totodată, ar trebui să fie relativ ieftin de produs, fiind elemente pasive. Și, dincolo de design și siguranță, ar trebui să protejeze și sursele de lumină, în eventualitatea anumitor accidente ușoare, soldate cu spargerea farurilor.

Sistemul nu afectează cu nimic lumina fazei scurte sau lungi, pentru că nu se extind și în fața farurilor.

via carbuzz

 

Adaugati comentariu