BMW iX a fost prezentat lângă laserul de la Măgurele

BMW iX laserul de la Magurele autoexpert.ro

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume. Iar BMW l-a ales pentru a ne prezenta cel mai recent model electric, noul SUV iX. Foto: Bogdan Paraschiv

Este o prezentare simbolică. Cel mai avansat model electric din gama BMW a făcut cunoștință cu cel mai puternic laser din lume.

”Modelele BMW i sunt adevărate concept car-uri produse în serie, iar tehnologia dezvoltată pentru BMW i este ulterior preluată de întreaga gamă de modele BMW Group. Astfel BMW este primul producător de automobile care foloseşte fibra de carbon în volume mari, la scară industrială. În ceea ce priveşte sistemul de propulsie electrică, am ajuns deja la a cincea generaţie şi producem unele din cele mai sofisticate motoare electrice din industrie. Un alt exemplu important, farurile LASER au debutat în premieră pentru un model BMW i”, spune Josef Reiter, director general BMW Group România.

BMW iX laserul de la Magurele autoexpert.ro

Prezentarea modelului a fost însoțită de un spectacol de lumină, culoare și proiecții 3D. Coloana sonoră a fost în ton cu tema acceleratorului de particule. De fapt, în încăperea în care a avut loc show-ul de prezentare, a fost măsurat pentru prima dată în lume un impuls LASER de 10 PW (10 petawatt).

Laserul de la Măgurele – 10% din puterea soarelui

Ce înseamnă 10 petawatt? 10 milioane de miliarde de watt. Adică 10% din puterea cu care soarele ”scaldă” Pământul. Laserul de la Măgurele este, simplu spus, cel mai puternic dispozitiv de acest gen din lume. Și ELI-NP, centrul de cercetare care îl deține, are două astfel de dispozitive.

BMW iX ELI-NP autoexpert.ro

Pentru a menține funcționarea sa în parametri, sunt utilzate soluții tehnice extrem de avansate. De exemplu, temperatura este reglată folosind 1080 de pompe de căldură. Iar pentru a-l separa de vibrații, placa de beton pe care este așezat stă pe un ansamblu de 1000 de amortizoare și arcuri. Și nu vorbim ”decât” despre un ansamblu care cântărește 120.000 de tone…

BMW iX autoexpert.ro

Despre BMW iX poți citi aici. Eu o să-ți spun doar că bateriile sale conțin numai 10% cobalt. Iar motoarele electrice nu conțin pământuri rare. 50% din aluminiul folosit este reciclat. La fel, și mocheta și covorașele sunt relizate dintr-un nailon reciclat. Un SUV premium care pune preț pe sustenabilitate.

Motoarele au eficiență 93% – una dintre cele mai mari din industrie. Iar coeficientul aerodinamic de 0,25 reprezintă un reper în segment. Cât despre platformă, aceasta are o putere de procesare a datelor de 20 de ori mai puternică decât a unui automobil convențional. Pentru prima dată, radarul din față are o rază de acoperire de 300 m. Adică dublul standardului actual.

BMW iX autoexpert.ro

Cel mai avansat model al momentului, BMW iX. Cel mai puternic laser din lume, laserul de la Măgurele. O pereche unică, pe care am întâlnit-o la sediul ELI-NP și care mi-a demonstrat că și România poate fi fruntașă în anumite ramuri ale industriei.

Îți poți configura propriul BMW iX aici!

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Coperta AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Revista AutoExpert nr. 249, noiembrie 2023

Paza bună trece primejdia rea. Deci, ”cumpără ACUM” (vorba teleshoppingului) revista AutoExpert nr. 249, înainte de a dispărea de la chioșcurile de

Car Of The Year 2024 - COTY

Car Of The Year 2024: Iată finalistele

Juriul competiței anuale internaționale Car Of The Year a anunțat finalistele ediției care va premia cea mai bună mașină a anului 2024.

Scroll to Top