BMW Seria 1 – lansare internațională

Deși prima generație Seria 1 nu a dus lipsă de clienți, fanii mărcii nu au fost încântați în totalitate. Noua generație își propune să-i împace și să le readucă zâmbetul pe buze.

Cu peste un milion de unități vândute în cei șapte ani de carieră, BMW Seria 1 s-a vrut, întotdeauna, a fi un etalon în clasa compactelor premium. Accentul pus pe plăcerea pură a șofatului era amintit frecvent de responsabilii mărcii, iar situația nu se schimbă nici în cazul noii generații. Seria 1 beneficiază în continuare de soluția constructivă clasică pentru automobile. Este vorba mai precis de propulsia spate și de poziționarea frontală a motorului; noul model rămâne deocamdată singura ofertă din segmentul său cu acest tip de organizare.

În același spirit al creării unui automobil care să ofere șoferului senzații cât mai agreabile la volan, BMW a organizat habitaclul astfel încât, în final, repartiția maselor să se apropie cât mai mult de cazul ideal 50:50 (față/spate). Tot pentru organizarea spațiului interior s-a recurs la mărirea ampatamentului cu 30 de milimetri, fapt ce se traduce prin mărirea cu 21 de milimetri a spațiului pentru pasagerii de pe banchetă.

Design-ul este poate cel mai controversat capitol încă de la lansare. Fără a introduce elemente spectaculoase, lasă impresia că oamenilor din spatele planșetei le-a lipsit o doză de nebunie constructivă. De exemplu, privit din față, Seria 1 amintește de Seria 5 GT, când o apropiere de varianta sedan ar fi fost poate mai inspirată. Interiorul se situează la polul opus. Bine creionat, are un aspect clasic, cu instrumente de bord foarte lizibile și fără artificii inutile de design, în spiritul premium pe care BMW îl promovează.  Pe măsură ce lista de dotări opționale se mărește, poți întâlni la interior un ecran de dimensiuni cu adevărat generoase, pe care poți încerca ultimele tehnologii implementate de BMW pe juniorul său. Botezat ConnectedDrive, sistemul îți oferă acces foarte facil la toate rețelele de socializare, sau la funcții precum Last Mile Navigation sau Real-Time Traffic.

Să-i dăm BMW-ului ce-i al BMW-ului

Pentru că vorbim de un BMW, e timpul să ne băgăm puțin nasul și sub capotă, pentru a analiza noutățile aduse. Sistemul de suspensie a fost regândit și recalibrat pentru a oferi un grad suficient de confort pasagerilor, fără a știrbi din latura dinamică specifică BMW. Direcția este foarte precisă și-ți oferă permanent posibilitatea să ai un răspuns exact în ceea ce privește manevrele pe care le efectuezi. Tot în cazul trenului de rulare, sunt oferite opțional un sistem de direcție sport activ (Variable Sport Steering) și un sistem de suspensie reglabilă (Adaptive Suspension).

Încă de la lansare sunt disponibile cinci versiuni de motorizare: două pe benzină și trei diesel. Caracteristica comună este că toate sunt prevăzute cu sistem de supraalimentare, fiind pentru prima dată când un model BMW nu este disponibil cu motoare aspirate. Pentru fanii motoarelor Otto există posibilitatea de a opta între modelul 116i (136 CP, 220 Nm) și 118i (170 CP, 250 Nm). Ambele sunt dotate cu cele mai noi tehnologii pentru reducerea consumului de combustibil și a emisiilor poluante. De asemenea, tehnologiile BMW EfficientDynamics sunt oferite standard. În cazul versiunilor diesel avem următoarele oferte: 116d (116 CP, 260 Nm), 118d (143 CP, 320 Nm) și 120d (184 CP, 380 Nm).

Am avut ocazia să testăm în Munchen versiunea 118i, echipată cu o transmisie manuală cu șase rapoarte, și versiunea 120d, echipată cu noua transmisie automată cu opt rapoarte. Ambele motorizări s-au comportat ireproșabil, fiind adevărate devoratoare de kilometri, fără a adopta aceeași tactică și față de combustibilul din rezervor. Transmisiile se situează la același nivel, precizia timoneriei variantei manuale, cât și etajarea sa, fiind reușite tehnice la fel de apreciat pe cât este și programul de funcționare a transmisiei automate.

Judecând problema pe toate părțile, noul Seria 1 este un pas important înainte, comparativ cu generația pe care o înlocuiește, cu o oarecare reținere în ceea ce privește design-ul exterior. Avântul noului model va mai fi temperat însă de prețuri, varianta de bază (116i) costând 25.668 Euro cu TVA, dar adăugarea dotărilor preferate are toate șansele să ridice considerabil prețul de achiziție.

Date tehnice: BMW
Seria 1
Sasiu si caroserie
Motorizare 118i
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1295/1825
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4324/1765/1421
Ampatament
Volum portbagaj [l] 360 (1200)
Motor si transmisie
Tip motor 118i
Combustibil Benzina
Cilindree [cmc] 1598
Sistem alimentare injectie directa+turbo
Putere max. [kW(CP)/rpm] 125(170)/4800
Cuplu max. [Nm/rpm] 250/1500
Cutie de viteze Manuala/6
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 225
0-100 km/h [s] 7.4
Consum urban/extra/mixt 7.6/4.9/5.9
Emisii CO2 [g/km] 137

Adaugati comentariu