BMW trece navigația în dimensiunea a treia

Încă din 1994, BMW a devenit primul constructor auto care a oferit un sistem de navigaţie integrat când acesta a devenit disponibil la BMW Seria 7. De atunci bavarezii au investit constant în cele mai noi sisteme multimedia și de navigatie, iar azi au ajuns la un prag psihologic: navigația cu redare 3D.

Funcţionalitatea sistemelor de navigaţie de la BMW Group a crescut exponenţial din acea vreme, astfel încât, în prezent, orientarea pe traseu este numai una dintre nenumăratele funcţiile concepute să interconecteze conducătorul, automobilul şi lumea exterioară într-o manieră cât se poate de inteligentă. Noua generaţie a sistemului de navigaţie Professional este un nou punct de reper în realizările BMW Group.

Noua generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional te cucereşte instantaneu, prin designul nou şi conceptul optimizat de control care oferă diferitelor afişaje un aspect şi mai sofisticat, mai clar şi mai atractiv. Citirea se realizează pe un fundal negru într-un spaţiu foarte redus, iar sentimentul revoluţionar este intensificat suplimentar prin efectul de lumină ambientală. Per total, noul concept de afişaj face ca informaţiile să fie mai uşor de citit, iar funcţiile să fie utilizate cu mai mare uşurinţă.

În premieră, meniurile individuale sunt structurate complet în spaţii virtuale tridimensionale, iar socotelile sunt realizate în timp real. Pe lângă faptul că permite navigare şi browsing cursive, sistemul foarte performant, cu procesor de 1,3 GHz şi placă video 3D dedicată, oferă animaţii de înaltă calitate şi tranziţii dinamice astfel încât întreaga experienţă de operare să devină una extrem de plăcută.

Navigaţia prin meniu, dovedită la precedentul sistem, a fost păstrată intenţionat pentru noua generaţie a sistemului de navigaţie BMW Professional, în timp ce noi funcţii au fost adăugate pentru a spori capacităţile sistemului şi pentru a amplifica experienţa clientului.

De exemplu, o nouă dimensiune spaţială a fost adăugată la modul în care nivelurile meniului sunt afişate: când sunt selectate submeniurile, acestea apar dinamic din dreapta, în timp ce meniurile principale corespunzătoare se pierd în fundal spre stânga, unde rămân totuşi vizibile. În acest mod, sugestiile tactile pentru utilizator sunt însoţite de o confirmare vizuală directă a interacţiunii lor cu automobilul, ceea ce permite şi mai mult să se vizualizeze pe afişaj poziţia de moment în cadrul structurii meniului.

Pe lângă noua afişare a meniurilor, vizualizarea graficelor de orientare pe traseu şi a hărţilor în cadrul funcţiei de navigare a fost modificată şi a fost îmbunătăţită prin adăugarea diferitelor opţiuni interactive. De exemplu, zona de ecran divizat de pe afişajul central de informaţii include acum şi noi funcţii de afişare pentru modul de navigaţie. În timp ce conducătorul încă introduce destinaţia prin selectarea ţării, a oraşului şi a străzii, destinaţia aleasă apare suplimentar pe harta vizualizată pe ecranul divizat, pentru o orientare mai simplă. Dacă este necesar, conducătorul poate utiliza o funcţie de mărire pentru a schimba secţiunea de hartă afişată şi pentru a verifica faptul că destinaţia selectată este cea dorită.

High Guiding şi 3D City Models.

În sensul traseului actual, funcţiile familiare de orientare ce utilizează săgeţi pe ecranul divizat au fost suplimentate cu o versiune High Guiding, care accentuează informaţiile detaliate de navigaţie pe afişajul multifuncţional al panoului de instrumente, pe ecranul central de informaţii, precum şi pe Head-Up Display. High Guiding este activată automat când automobilul se află într-o anumită rază de următoarea instrucţiune de navigare: la o distanţă de 300 de metri în extravilan şi de 150 de metri în intravilan, afişarea redusă cu săgeţi se schimbă într-o perspectivă „bird’s eye” detaliată a zonei înconjurătoare. În plus, conducătorul primeşte indicaţii precise pentru schimbarea benzii la momentul potrivit.

Pe măsură ce conducătorul se apropie de destinaţie, afişarea se schimbă treptat de la harta „bird’s eye” la o imagine aeriană a traficului pentru orientarea optimă. Afişarea dinamică a poziţiei actuale a automobilului, calculată în timp real, este de ajutor conducătorilor pentru a-şi urmări cu exactitate evoluţia în faza finală.

Noua opţiune de vizualizare a navigaţiei „3D City Models” oferă o descriere realistă a străzilor şi a clădirilor adiacente pentru a ajuta conducătorii să se orienteze, iar vizualizarea oraşului în cauză este stocată în baza de date a automobilului.

Bară de instrumente extinsă – dispunerea funcţiilor suplimentare la îndemâna conducătorului.

În modul de navigaţie, acum există şi o bară de instrumente extinsă care, în premieră, permite personalizarea rapidă şi uşoară a conţinutului hărţilor, fără a fi necesară ieşirea din vizualizarea acestora. Schimbarea dorită are efect imediat, iar conductorul are posibilitatea de a schimba uşor imaginea şi informaţia necesară, pentru ca acestea să se potrivească situaţiei actuale.

În momentul în care conducătorul selectează icoana pentru bara de instrumente extinsă cu ajutorul controlerului iDrive Controller, o a doua bară de instrumente apare ca extensie a celei originale. Aceasta poate fi utilizată pentru deschiderea în aceeaşi imagine a unor opţiuni suplimentare de selecţie, ceea ce anterior era posibil numai prin meniurile Option. Setările permit utilizatorului să acceseze Real-Time Traffic Information (RTTI / informaţii în timp real despre trafic) sau informaţiile meteo, să afişeze puncte de interes sau să schimbe cu rapiditate de la o imagine aeriană la una „bird’s eye”. În funcţie de datele necesare, conducătorii au posibilitatea să activeze dotări personale, să găsească cu rapiditate informaţiile necesare şi să revină la vizualizarea preferată a hărţilor.

Hartă interactivă şi meniu PIE.

Noul sistem de navigaţie BMW Professional adaugă şi numeroase funcţii noi pentru vizualizarea interactivă a hărţii. Controlerul iDrive poate fi răsucit cu uşurinţă pentru a modifica scara hărţii sau înclinat pentru a naviga pe hartă, chiar şi pe diagonală. O altă caracteristică nouă a vizualizării interactive a hărţii este posibilitatea de a apela funcţii speciale direct de pe hartă. Tot ceea ce conducătorul trebuie să facă este să selecteze un punct de pe harta interactivă, iar meniul PIE se va deschide în faţa hărţii, oferind acces rapid şi facil la o varietate de acţiuni.

În funcţie de informaţiile stocate, conducătorul trebuie să apese pentru afişarea punctelor de interes din zonă, vizualizarea detaliilor acestora (unde sunt disponibile), începerea navigaţiei spre acestea, schimbarea modului de vizualizare a hărţii sau afişarea actualei locaţii ori destinaţii. În cazul în care sunt disponibile date suplimentare pentru locaţia selectată – număr de telefon, website sau e-mail -, conducătorul poate accesa aceste informaţii cu un simplu click, apoi să viziteze pagina web sau să scrie un e-mail. Adevăratul farmec stă în modul de operare a sistemului: direct, intuitiv şi rapid.

Comentăm?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Mazda MX-5 NC autoexpert.ro

Second hand – Mazda MX-5 NC (Mk III)

Cu mașina asta, MX-5 NC, mergi la sigur, pentru că fiabilitatea și plăcerea de a conduce merg mână-n mână! Foto: Mazda Conducere

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Revista Auto Expert nr. 240, feb. 2023

Tradiția ne arată că ediția din februarie a revistei Auto Expert este dedicată, în egală măsură, pragmatismului și creativității. Și cine suntem

Scroll to Top