Test drive – BMW X1 25d/218 CP

Test drive - BMW X1 25d/218 CP

Un test drive cu noul BMW X1 25d are acelaşi efect precum o băutură energizantă, te face să mergi mai repede pe orice tip de carosabil.

  • Performante dinamice de top
  • consum mic de carburant raportat la performante
  • Spatiu limitat pe bancheta
  • pret destul de mare de achizitie

BMW X1 a fost încă de la lansare gândită ca o maşină tinerească şi sportivă, o alternativă polivalentă la un sedan premium de clasă medie. BMW este cel care a inventat prin X1 segmentul crossover compact premium. Sună pompos, dar se traduce printr-o mașină care îi oferă șoferului obișnuit exact atât cât are nevoie dintr-un 4×4 și tot ce poate oferi un sedan.

Recentul facelift a fost făcut cu scopul de a aduce exteriorul în aceeaşi linie cu modelele BMW recent lansate şi pentru a îmbunătăţi calitatea interiorului. Odată cu aceste schimbări şi-a făcut loc în gamă şi performantul propulsor  25d ce dezvoltă 218 CP şi un cuplu de 450 Nm la 1500 rpm, dar şi transmisia automată cu 8 rapoarte.  Graţie sistemelor Efficient Dynamic consumul de carburant este excelent pentru un automobil care atinge 100 km/h în doar  6,8 secunde  şi are o viteză maximă de 230 km/h, record în segmentul său. Eforturile BMW pentru a reduce noxele şi consumul sunt vizibile, atunci când se merge în modul ECO Pro maşina afişând în traficul bucureştean un consum apropiat de cei 7,3 litri declaraţi de constructor.

Dar asta nu înseamnă că s-a făcut vreun compromis la felul în care se conduce. Direcţia este la fel de bine setată, iar suspensia a devenit un pic mai rigidă. Sistemul de tracţiune integrală a rămas neschimbat, oferind performanţe şi motricitate foarte bune. Zgomotul la vânt care era făcut de oglinzi a fost eliminat, dar dimensiunile reduse ale acestora penalizează un pic vizibilitatea. Reprizele propulsorului TwinPower Turbo sunt excelente, iar datorită transmisiei automate totul se petrece linear, fără şocuri în transmisie.

BMW X1 este o maşină polivalentă, potrivită pentru drumurile noastre, ce uneori pot oferi suprize neplăcute pentru şoferii automobilelor cu garda la sol mai mică ce, în varianta xDrive, oferă motricitate foarte bună, fapt binevenit pe carosabilul umed sau acoperit cu zăpadă. În acelaşi timp aceasta costă mai puţin faţă de un BMW Seria 3, care vine cu avantajul interiorului rafinat şi al scaunelor confortabile, dar care nu oferă polivalenţa lui X1.

Date tehnice: BMW
X1
Sasiu si caroserie
Motorizare 25d
Nr. usi/locuri 5/5
Masa proprie/totala [kg] 1505/1990
Dimensiuni si capacitati
Lung/lat/inalt [mm] 4454/1795/1545
Ampatament
Volum portbagaj [l] 420 (1350)
Motor si transmisie
Tip motor 25d
Combustibil Motorina
Cilindree [cmc] 1995
Sistem alimentare common rail
Putere max. [kW(CP)/rpm] 160(218)/4000
Cuplu max. [Nm/rpm] 450/1500
Cutie de viteze Automata/8
Performante si consum
Viteza maxima [km/h] 230
0-100 km/h [s] 6.8
Consum urban/extra/mixt 7.2/5/5.9
Emisii CO2 [g/km] 154

Adaugati comentariu