BMW Zagato Roadster

La mai puţin de trei luni de la premiera senzaţională a BMW Zagato Coupé, BMW şi Zagato atrag atenţia din nou, de data aceasta la ediţia 2012 a Pebble Beach Concours d’Elegance, cu rezultatul celei mai recente colaborări a lor.

Creat în doar şase săptămâni de asiduă muncă manufacturieră, BMW Zagato Roadster reprezintă un alt exemplu de măiestrie a carosierului italian şi de abordare elegantă a spiritului sportiv masculin iniţiat de BMW Zagato Coupé.

În cadrul Pebble Beach Concours d’Elegance, acest automobil unic s-a regăsit în cea mai bună companie posibilă. Anual, cunoscătorii şi exponenţii carosierilor clasici se reunesc pe coasta californiană a Pacificului pentru a discuta, a vedea şi a admira o varietate de automobile exotice. Cu alte cuvinte, cu greu se putea găsi un loc mai potrivit pentru premiera BMW Zagato Roadster.

Decizia lansării unei alte colaborări între BMW şi carosierul italian Zagato a fost luată la scurt timp după apariţia BMW Zagato Coupé. Încurajaţi de reacţia pozitivă pe care a stârnit-o versiunea Coupé, Adrian van Hooydonk – vicepreşedinte executiv BMW Group Design – şi Andrea Zagato au fost de acord să extindă parteneriatul. De această dată, planul a prevăzut un model Roadster.

“Ne-am impus provocarea de a pregăti automobilul în timp pentru renumitul Pebble Beach Concours”, a declarat Van Hooydonk. BMW Zagato Roadster a fost realizat corespunzător într-un interval de numai şase săptămâni de la primele idei de design până la finalizarea modelului. “Am reuşit să terminăm maşina la timp datorită experienţei pe care cele două companii o au în manufacturarea unicatelor deosebite şi remarcabilei munci de echipă”, a completat directorul de design BMW.

Andrea Zagato a comentat: “Faptul că am reuşit să finisăm automobilul într-un timp atât de scurt demonstrează ce se poate realiza atunci când două companii de succes îşi unesc resursele. “BMW este un constructor cu realizări deosebite, care deţine o multitudine de cunoştinţe şi aptitudini tehnice în acest domeniu. Când combini toate acestea cu experienţa noastră în crearea de automobile în ediţii limitate şi cu procesele eficiente de producţie, ai toate motivele să realizezi un model frumos, precum BMW Zagato Roadster, într-un timp foarte scurt”.

Zagato – un carosier cu tradiţie îndelungată
Fondată de Ugo Zagato în 1919, compania Zagato este singurul carosier auto care se mai află în proprietate independentă. Încă de la începuturi, Zagato a avut o abordare minimalistă a creaţiilor, în strânsă legătură cu tradiţia milaneză a designului. Forma are prioritate faţă de detalii, în parte datorită consideraţiilor tehnice.

Designerul de caroserii Ugo Zagato a învăţat meserie în aviaţie – printre altele -, acolo unde aerodinamica şi construcţia uşoară au roluri importante. Zagato a aplicat aceste principii cu rigurozitate în construcţia automobilelor şi imediat a sărbătorit o serie de victorii în curse, în calitate de carosier pentru Alfa Romeo. “Frumuseţea necesară” a aerodinamicii şi construcţiei uşoare a ajuns să reprezinte un maximum al designului, unul care a definit forma fiecărui model Zagato.

În prezent, când Andrea Zagato şi Marella Rivolta-Zagato reprezintă a treia generaţie a familiei ajunsă la conducere, compania se descrie ca fiind un studio de design care combină emoţia şi măiestria manufacturieră cu precizia tehnologiei revoluţionare. Zagato urmează tradiţia carosierilor de a dezvolta doar caroseria automobilului, în timp ce mecanica rămâne neschimbată.

Peste 200 de concepte Vmax, ediţii speciale şi serii limitate au fost creare de-a lungul anilor şi au fost apreciate de cunoscători şi de colecţionari din lumea întreagă. În fapt, toate creaţiile Zagato sunt obiecte de colecţie râvnite şi valorează de câteva ori preţul pe care l-au plătit proprietarii iniţiali.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top