Bosch își majorează investițiile în tehnologia hidrogenului

Bosch

Ca și alți mari furnizori din industria auto, Bosch a decis să își dezvolte competențele în industria hidrogenului. Astăzi, compania prezentă și în România a anunțat majorarea investițiilor în domeniu până la 2,5 mld. euro.

Furnizorul german de tehnologie și componente pentru autovehicule Bosch va investi aproape 2,5 miliarde de euro în tehnologia celulelor de combustie cu hidrogen. Deja demarată, investiția se derulează între 2021 și 2026 și, în opinia oficialilor Bosch, va genera vânzări de aproximativ cinci miliarde de euro până în 2030.

Investiția anunțată astăzi este cu un miliard de euro mai mare decât cea prevăzută inițial în planurile prezentate anterior de Bosch pentru perioada 2021 – 2024.

Vehiculele cu celule de combustie, în care hidrogenul se amestecă cu oxigenul pentru a produce apă și energie care alimentează bateriile, pot fi alimentate în doar câteva minute și au o autonomie mult mai mare decât cea a vehiculelor electrice cu baterii (BEV). Din nefericire, infrastructura de încărcare este aproape inexistentă, iar investițiile pentru dezvoltarea acesteia nu sunt deloc mici.

Bosch se așteaptă ca, până în 2030, unul din cinci camioane noi, cu o masă mai mare de șase tone, să aibă sisteme de propulsie cu celule de combustibil.

„Bosch crește cu hidrogen”, a anunțat triumfător directorul executiv al Bosch, Stefan Hartung. El a menționat că producția modulului său de alimentare cu celule de combustie a început deja la uzinele companiei din Stuttgart-Feuerbach (Germania) și în Chongqing (China).

Primul client pentru aceste module va fi producătorul de camioane electrice Nikola Corporation, un nou vehicul al acestei companii urmând să fie lansat pe piața nord-americană în trimestrul trei al anului 2023.

Tot către propulsia cu hidrogen se îndreaptă și Daimler Truck, companie germană care, în parteneriat cu Volvo a format un joint-venture care are ca scop lansarea unui nou vehicul ecologic de transport al mărfurilor în a doua jumătate a deceniului.

Totodată, grupul auto Stellantis a anunțat în acest an că va începe livrările în Europa ale primelor sale vehicule comerciale cu dimensiuni medii alimentate cu hidrogen.

În schimb, conform Reuters, filiala Traton a grupului german Volkswagen se concentrează exclusiv pe dezvoltarea vehiculelor alimentate de baterii.

O altă companie din industria auto care mizează pe hidrogen este Michelin. În primăvara lui 2021, producătorul de anvelope a anunțat că își dorește o extindere a portofoliului în zona celulelor de hidrogen. Grupul Michelin are în plan să genereze miliarde de euro din activități precum producția de celule de combustibil, imprimarea 3D sau materialele compozite. Aceste activități ar trebui, în viziunea șefilor Michelin, să genereze 30% din vânzările grupului până la finalul acestui deceniu.

Extinderea Michelin către propulsia cu hidrogen va fi consolidată prin Symbio, o companie în care grupul are ca partener producătorul de componente auto Faurecia. În acest context Symbio pregătește o mare fabrică la Saint-Fons în estul Franței. Conform Bloomberg, această capacitate de producție va furniza celule de combustibil pentru o nouă gamă de vehicule utilitare a grupului auto Stellantis.

Ulterior, în luna mai a acestui an, Florent Menegaux, directorul executiv al grupului Michelin, a declarat într-un interviu acordat LifeNews.ro că planul de extindere a portofoliului de activități se află, pe o scală de la 0 la 10, „între 3 și 4. Asta însemnă că am început, știm ce vrem să facem, dar mai avem mulți pași de urmat. Sau, mai exact, am înțeles exact unde vrem să fim, cum vrem să facem asta și, acum, trebuie să acționăm”.

Tot atunci, șeful Michelin menționa că uzina Symbio „este deja în construcție și va începe producția până la finalul acestui an. Producția va fi de 20.000 de sisteme de pile de combustie pentru vehicule pe an. Va fi cea mai mare fabrică de pile de combustibil din lume. Deci proiectul este avansat și deja negociem cu un nou posibil partener, grupul Stellantis, care își dorește să intre în capitalul Symbio. Este producătorul auto cu cel mai mare interes în dezvoltarea propulsiei cu hidrogen”.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Renault Trafic E-Tech Electric AutoExpert.ro

Test drive Renault Trafic E-Tech Electric

Renault își electrifică toată gama de vehicule comerciale. Ultimul pas al procesului se numește Trafic E-Tech Electric. L-am testat în Bordeaux, și

Scroll to Top