Brembo Sensify, viitor sistem revoluționar de frânare independentă

Oficialii producătorului de componente auto Brembo au anunțat lansarea Sensify, un nou sistem de frânare care funcționează independent pentru fiecare roată.
Brembo Sensify

Daniele Schillaci, CEO al Brembo, consideră că „Sensify ar putea fi o tehnologie inovatoare cu același efect disruptiv pe care l-a avut ABS atunci când a fost lansat în sectorul auto”. Mai exact, conform oficialului, sistemul va influența major întreaga industrie auto.

Schillaci a declarat și că Brembo se află deja în discuții cu un mare producător auto premium – al cărui nume nu a dorit să îl menționeze – pentru a îi furniza sistemul Sensify începând din 2024. El se așteaptă ca sistemul să devină o „funcție standard” pentru mașinile premium până în 2030.

Datele inițiale arată că Sensify este un sistem de frânare care combină portofoliul actual de produse Brembo care include etrierele, discurile și materialele de frecare cu tehnologia digitală și inteligența artificială pentru a crea un ecosistem flexibil și inovator care include software, algoritmi predictivi și gestionarea datelor pentru a controla digital echipamentul care asigură frânarea autovehiculului.

În prezent, sistemele de frânare funcționează prin aplicarea unei forțe de frânare egale prin etriere hidraulice. Când o roată pierde aderența, sistemul ABS deschide etrierul roții respective pentru ca roata să se poată învârti până la recăpătarea aderenței. Ulterior, frânarea este reluată.

În cazul Brembo Sensify, două unități de control, una pentru axa față și una pentru cea din spate, aplică forța de frânare dorită pe fiecare roată în parte. Procesul de frânare folosește actuatoare electromecanice care au un timp de reacție mai rapid în comparație cu un sistem hidraulic.

Cei de la Brembo spun, conform LifeNews.ro, că furnizarea unei forțe de frânare fin reglate pentru fiecare roată oferă multe avantaje precum stabilitatea îmbunătățită – deoarece previne pierderile temporare de aderență provenite din intervenția ABS, durabilitatea mai bună – deoarece atunci când un singur disc de frână sau etrier începe să se supraîncălzească, forța de frânare scade acolo și crește pe celelalte trei roți, costul de utilizare mai mic – deoarece cele două unități de control fac schimb de date despre starea celor patru etriere, aplicând forța de frânare potrivită pentru a asigura o presiune uniformă, reducând astfel uzura plăcuțelor.

Ca orice inovație tehnică, Sensify va fi introdus mai întâi în dotarea modelelor premium, dar are un potențial mare pentru vehiculele comerciale ușoare și camioanele grele.

„La vehicule utilitare și camioane, acolo unde diferența de greutate totală între un vehicul gol și cel încărcat complet este mult mai mare decât în ​​cazul autoturismelor, Brembo Sensify oferă beneficii și mai mari în ceea ce privește siguranța și costul de utilizare”, a explicat Schillaci.

Adaugati comentariu