Brevet – BMW-urile electrificate își vor încărca bateriile prin geamuri

BMW geamuri solare fotovoltaice autoexpert.ro

BMW a depus un patent la Autoritatea Germană pentru Brevete (DPMA). Conform acestuia, bavarezii dezvoltă un nou sistem de încărcare a bateriilor. Vor folosi module solare subțiri și transparente, aplicate pe geamuri. Foto: DPMA

Una dintre marile probleme ale electrificării masive este imposibilitatea rețelei de încărcare a bateriilor de a ține pasul cu creșterea numărului mașinilor electrice. Paradoxul este că avem și energie electrică gratuită. Doar că n-o folosim la adevărata capacitate. Cea mai și ușor de convertit formă gratuită de energie este cea solară. Deja există modele care folosesc panouri solare pe plafon. Unele dintre ele, chiar și pe alte panouri opace (capota motorului, capacul portbagajului, etc).

Ioniq 5 autoexpert.ro

Cel mai la îndemână exemplu este Hyundai Ioniq 5. Panoul din acoperiș este opțional, și poate extinde autonomia cu aproximativ 2000 km anual. Adică spre 5 km pe zi, dacă e senin. Poate nu pare mult, dar se adună.

Geamuri… fotovoltaice!

BMW merge un pas mai departe. ”Săpând” prin documentele Autorității Germane pentru Brevete, colegii de la carbuzz au descoperit un patent interesant. Bavarezii vor încărca bateriile folosind filme aplicate pe geamuri. Sigur, nu sunt la fel de eficiente precum panourile fotovoltaice. Totuși, utilizează suprafețe care, altfel, nu ar fi fost folosite în acest scop.

BMW geamuri solare fotovoltaice autoexpert.ro

Modulele solare sunt extrem de subțiri, și sunt aplicate pe geamuri în stare de vapori. Un mare avantaj este durata mare de viață. Mă rog, dacă nu se sparge geamul. Iar, dacă se sparge, rămâne de văzut cât va costa înlocuirea lui.

➡ BMW brevetează luminile de zi speciale 💡

Revenind, celulele sunt aproape transparente, dacă sunt depuse în strat subțire. Altfel, opacitatea crește în funcție de grosime. Deci, pot fi aplicate în strat gros în zona parasolarelor (vor permite pătrunderea luminii în proporție de 50-80%), și subțire pe restul suprafeței (95%).

Pe măsură ce tehnologia se va ieftini, o vom putea regăsi, probabil, la scară largă. Principalele sale avantaje – celule ușoare, care iau forma oricărei suprafețe.

 

 

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Rimac Technology - BMW

Parteneriat BMW Group – Rimac Technology

Grupul BMW a încheiat un parteneriat „pe termen lung” cu Rimac Technology, divizie independentă a companiei croate care, alături de Porsche, este

Scroll to Top