Britanicii mizează pe viitorul electric

O nouă lege promulgată de Parlamentul Britanic oferă o reducere de până la 5.000 lire sterline pentru cei care achiziționează automobile cu emisii de CO2 sub 75 g/km. Când și pe la noi?

In aceasta categorie intra in momentul actual noua modele: Mitsubishi iMiEV, Smart fortwo ED, Peugeot iON, Citroen CZero, Nissan Leaf, Tata Vista EV, Toyota Prius Plug-in, Opel Ampera si Chevrolet Volt. 

Numitorul comun este desigur propulsia hibrida tip plug-in si cea pur electrica. Incepand de la 1 ianuarie 2011 Guvernul britanic va pune la dispozitia acestui program suma de 300 milioane de lire sterline, suficienta pentru a acorda prime pentru 15.000 de automobile ce se incadreaza in categoria sub 75 g/km. 

O a doua suma de 100 milioane de euro va fi destinata dezvoltarii tehnologiilor din categoria “eco” si construirea unei infrastructuri ce va permite reincarea acestor automobile (cifrele care se vehiculeaza anunta 4600 de astfel de puncte). 

Scopul acestor investitii este de a dezvolta atat piata autovehiculelor cu propulsie alternativa cat si scaderea emisiilor de CO2, in special in zonele urbane aglomerate. Un alt efect dorit de Guvernul Britanic este de a propulsa Marea Britanie pe prima pozitie in topul tarilor europene care dezvolta sisteme de propulsie alternative.
 
In momentul actual singura inlesnire oferita de Guvernul din Romania tine de neplata taxei de poluare pentru automobilele “ecologice”. Odata cu dezvoltarea acestei piete, asteptam o evolutie semnificativa si la capitolul taxare din partea autoritatilor romane.

Tu, ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Explorați mai mult

Scroll to Top